3/19/2015

Pasta kanapkowa z ciecierzycą i kaszą jaglaną


Jak pisałam ostatnio,  na nowo odkrywam zapomnianą kaszę jaglaną. We wpisie  Jak ugotować kaszę jaglaną wymieniłam jej dobroczynny wpływ na nasz organizm. Później na blogu pojawił się przepis na jaglany budyń z żurawinowym musem, dziś zapraszam na prostą pastę do kanapek przygotowaną właśnie na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy. Samo zdrowie !



Kanapki z pastą z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki 

Wykonanie:
Ząbek czosnku obieramy i kroimy na cztery. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy ugotowaną ciecierzycę ( wykorzystałam ciecierzycę z puszki). Dodajemy czosnek i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką jednolitą masę. Na koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Pastą smarujemy chlebki i posypujemy posiekaną natka pietruszki.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszę się :-). Połączenie może troszkę zaskakujące, ale pyszne .

      Usuń