2/26/2015

Zdrowa surówka z selera


Dziś kolejna  propozycja na prostą i smaczną surówkę, która pojawiała się w moim rodzinnym domu. Parę dni temu podzieliłam się  z Wami moim  przepisem na najprostszą surówkę z marchewki, dziś dla odmiany na tapecie będzie seler.
Jedyna modyfikacja jaką wprowadziłam  w stosunku do tradycyjnego przepisu, to dodatek rodzynek. Wiem, że nie każdy je lubi, więc możecie ją serwować również bez nich, będzie równie smaczna.


  
Zdrowa surówka  z selera

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 4 osób
Składniki:
  • 1 seler, ok. 500-600 g
  • 2 garści rodzynek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Seler obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i przekładamy do miski. Dodajemy rodzynki, majonez, jogurt i sok cytrynowy. Surówkę przyprawiamy solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Gdyby się okazało, że surówka będzie za sucha, dodajemy więcej jogurtu.
Surówkę odstawiamy na 15-20 minut, ponownie mieszamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.




Print Friendly and PDF

3 komentarze:

  1. Uwielbiam selerową surówkę. Ja dodaję jeszcze pomarańcę lub mandarynki i koniecznie orzechy;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, z orzechami też robię, jest pyszna. Z pomarańczami jeszcze nie robiłam, dzięki za inspirację ;)

      Usuń
  2. Podobnie robie, brdzo lubię, nawet moje kotki wcinają :) w końcu bardzo zdrowa!

    p.s. Zapraszam do Pastelowego domku na CANDY, do wygrania aż 3 nagrody :)

    OdpowiedzUsuń