1/02/2015

Rosół z kaczki


Wprawdzie sylwestrowe szaleństwa już za nami, ale przed nami karnawałowe bale. A nie ma lepszej rzeczy po długiej i zabawowej nocy, jak dobry, esencjonalny rosół. Z reguły rosół gotuję z dwóch rodzajów mięs, wołowiny i drobiu, ale tym razem postanowiłam to nieco zmienić i ugotowałam  rosół  z kaczki. Kaczka jest tak aromatyczna, że nie dodawałam już innego rodzaju mięsa. Poza tym jest jeszcze inna zmiana, mianowicie oglądając ostatnio w telewizji jakiś odcinek programu pod tytułem "Okrasa łamie przepisy" zobaczyłam jak Karol Okrasa według staropolskiego przepisu dodaje do rosołu z kurczaka kardamon i liście limonki kaffir. Postanowiłam zrobić to samo. Wyszło pysznie.


Rosół z kaczki

Proporcje dla 8 osób
Czas przygotowania: 5-6 godzin

Składniki:
  • 1000 g części rosołowych kaczki (skrzydełka, nóżki, korpus)
  • 3 duże marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 bulwy selera 
  • mały kawałek białej kapusty
  • 2 cebule
  • 4 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren kardamonu
  • 2 listki limonki kaffir
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Mięso płuczemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, ok. 2,5 litra. Warzywa obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy przyprawy.  Zupę doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień do minimum, tak żeby rosół tylko lekko pyrkotał. Szumowin nie zbieram, bo to wartościowe białko.
Rosół powinien się gotować 5-6 godzin. Podajemy go z cienkim makaronem, posypujemy natką.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz