1/31/2015

Gofry


Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy. W każdym wydaniu są pyszne.
Na blogu znajdziecie również gofry upieczone z mąki ryżowej.





Gofry

Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje na 7 sztuk

Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej 450
  • 2 szklanki mleka 2%
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania





Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta, oprócz białek umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się gluten.
Rozgrzewamy gofrownicę.
Białka ubijamy na sztywną pianę  w osobnej  misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry.
Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane.
Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo w pozycji pionowej.
Gdy lekko przestygną posypujemy je cukrem pudrem.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Mniam. Ale bym zjadła, tak dawno nie robiłam gofrów :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie właśnie naszło :-), zjadłam tylko z cukrem pudrem, żeby troszkę uspokoić sumienie ;-)

      Usuń