12/08/2014

Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami


Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną zupę- krem z czosnku z dodatkiem ziołowych grzanek.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.
 


Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami 

Proporcje dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:
  • 130 g czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 60 g pietruszki
  • 120 g selera
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1 prostokątny serek topiony
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony pieprz
  • 4 kromki chleba tostowego
Sos:
  • ½ szklanki listków natki pietruszki
  • ½ szklanki listków świeżej bazylii
  • ¼ szklanki Kujawskiego z bazylią
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli morskiej


Wykonanie:
Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos  i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Gorącą zupę, posypujemy grzankami i od razu podajemy żeby grzanki nie rozmiękły.

Porada
Przypalony czosnek nabiera gorzkawego posmaku, dlatego przy jego podsmażaniu trzeba zwrócić uwagę na to czy temperatura na patelni nie jest zbyt wysoka.  



zBLOGowani.pl


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz