12/17/2014

Śledź w oleju z pieczonymi burakami


Klasyczny śledź na Wigilię ? Oczywiście, że śledź w oleju  z cebulką. Przecież to wie każdy, nawet dziecko. Postanowiłam nieco urozmaicić tę klasyczną pozycję świątecznego menu i do śledzi dodałam pieczone buraki. Pieczone buraki są lekko słodkawe, cudownie zachowują wszystkie swoje aromaty. Idealnie pasuje do nich krem balsamiczny. A czy krem balsamiczny pasuje też do śledzi… ? Przygotujcie na Święta tego śledzia, a sami się przekonacie…

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.




Śledź w oleju z pieczonymi burakami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 4 godziny

Składniki:
  • 600 g buraków
  • 440 g filetów śledzia a la Matjas
  • około 1 szklanki maślanki
  • 1 cebula
  • świeżo zmielony pieprz
  • krem z octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Wykonanie:
Śledzie wkładamy do maślanki i moczymy je przez około 2 godziny*.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, każdego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na blaszce przez około 40-50 minut, aż warzywa będą miękkie. Gdy buraki ostygną, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, przelewamy wrzątkiem na sitku, studzimy. Śledzie wyjmujemy z maślanki, płuczemy w wodzie, osuszamy i kroimy w dzwonka.
Na talerzu układamy plasterki buraków, na nie układamy śledzie i cebulę. Wszystko skrapiamy olejem Kujawskim, kremem balsamicznym i przyprawiamy pieprzem.

*Porada:  czas moczenia śledzi jest uzależniony od tego jak bardzo są słone. Warto po upływie 2 godzin sprawdzić czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal będą za słone należy wydłużyć czas moczenia. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz