12/30/2014

Pieczony boczek w ziołach


 Dziś wracam do Waszego ulubionego działu, czyli do wędlin domowych. To one własnie cieszą się największą popularnością na blogu. Póki co, nie będzie zbyt dietetycznie, ale w końcu mamy karnawał, więc możemy zaszaleć. Bohaterem wpisu jest boczek, wydaje mi się, że w  najbardziej klasycznym wydaniu, czyli pieczony w ziołach. Jeśli będziecie chcieli go zawinąć tak jak ja  w roladę, to trzeba wybrać cienki i w miarę długi kawałek mięsa, żeby dał się zrolować. 



 Pieczony boczek w ziołach

Czas przygotowania: 10-14 godzin
Składniki:
  • 1000-1200 g boczku wieprzowego ze skórą
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól morska
  • siatka wędliniarska


 Wykonanie:
Czosnek obieramy, kroimy ząbki na pół lub na ćwiartki. Zioła mieszamy w miseczce. Mięso płuczemy, wycieramy do sucha. Od strony skóry nacinamy je delikatnie w kratkę. Boczek solimy  i nacieramy ziołami. Ostrym czubkiem noża robimy w nacięcia (od wewnętrznej strony) i wpychamy w nie kawałki czosnku. Mięso rolujemy skórą do zewnątrz i wkładamy do siatki. Boczek wkładamy do szklanego naczynia, w którym będzie pieczony i odstawiamy w chłodne miejsce na 8-12 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy do niego boczek w przykrytym naczyniu i pieczemy przez 80 minut. Mięso odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
Tłuszcz i galaretkę, która zostanie w naczyniu możemy wykorzystać na przykład do bigosu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz