12/11/2014

Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami


Kapusta z grzybami to typowe danie wigilijnej wieczerzy. Natomiast w naszym domu mam zwyczaj podawać ją jako farsz do pierogów.  Pierogi z kapustą to obowiązkowy punkt programu wigilijnego. W tym roku postanowiłam trochę zmienić naszą tradycję i oprócz pierogów  z kapustą przygotować również kapustę  z grzybami  z dodatkiem ciecierzycy. Mam nadzieję, że posmakuje moim gościom.

Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem ZPierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl.
E-book można pobrać na tutaj.


Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami

Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowaniaz namaczaniem 7 godzin

Składniki:
  • 1000 g domowej kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 250 g cebuli
  • 300 g ciecierzycy z zalewy
  • 4 łyżki  Kujawskiego  z pomidorami,  czosnkiem i bazylią
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy

Wykonanie:
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy  z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Na koniec dodajemy 2 pozostałe łyżki oleju i mieszamy.
Porada: Nie wylewajmy wody w której moczyły się grzyby. Jeśli kapusta wyda się nam zbyt sucha w trakcie duszenia możemy ją podlać wodą z grzybów.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz