11/12/2014

Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką


Nigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy. Mówię Wam, niebo w gębie !




Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutką

Proporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cm
Czas przygotowania: 3 godziny

Składniki
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej 550
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g cukru
  • 135 ml letniego mleka
  •  1 łyżka  domowej esencji waniliowej
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka
Nadzienie:
  • 170 g brązowego cukru
  • 60 roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Polewa:
  • 100 g serka kremowego Apetina naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z  cytryny
  • 1 łyżka soku  z pomarańczy
  • otarta skórka z limonki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej








Wykonanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiam zawsze w maszynie do pieczenia chleba. Wkładam wszystkie składniki, najpierw płynne, później suche, a na sam koniec kruszę drożdże. Ustawiam na program "ciasto rosnące"i  po 90 minutach mam pięknie wyrośnięte ciasto. 
Jeśli nie posiadacie maszyny, najpierw drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy na 15 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, wbijamy jajka, dodajemy wanilię i drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto będzie lekko klejące.
Ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt  o wymiarach 50 x 30 cm. Ciasto smarujemy masłem. W miseczce mieszamy cukier i przyprawy i posypujemy nimi ciasto. Prostokąt kroimy na 6 części i układamy jeden płat na drugim, po czym kroimy je na 6 części.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy  w niej płaty ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60  minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy około 45 minut.
Składniki polewy miksujemy w miseczce i gdy ciasto lekko przestygnie smarujemy nią ciasto. na koniec posypujemy skórką pomarańczową.


Dania z serkami kremowymi

Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) lubię drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także zaliczam się do miłośników drożdżowych wypieków i bardzo dziękuję za tak wspaniale pachnący wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Guciu, życzę Ci smakowitych wrażeń :-).

      Usuń
  3. Mniam, wygląda cudownie :) Też przepadam za drożdżowymi, szczególnie jesienią i zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, jesienią i zimą letnia drożdżówka smakuje najlepiej :-).

      Usuń
  4. Obłedne ciasto ... a drożdżówki - no cóż ciężko je nie kochać:)

    OdpowiedzUsuń