11/09/2014

Czekoladowe naleśniki


Naleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je na słono, na przykład jako ruskie krokietykrokiety z pieczarkami czy  naleśniki ze szpinakiem i fetą. Najczęściej jednak jadamy je na słodko, mąż z  dodatkiem różnego rodzaju domowych dżemów, konfitur czy powideł. Moje dziewczyny uwielbiają smarować je z nutellą, a ja najchętniej jadam je z  cukrem. Po prostu gorący naleśnik posypuję cukrem, zwijam go i już :-). Dziś postanowiłam troszkę odmienić tę klasyczną wersję naleśnika i zrobić naleśniki czekoladowe. Podajcie je ze swoim ulubionym dodatkiem.
A przy okazji, czy w Waszych domach też używało się skórki ze słoniny do natłuszczania patelni ?


Czekoladowe naleśniki

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3-4 łyżeczki kakao
  • woda mineralna
Wykonanie:
Składniki ciasta, oprócz wody, miksujemy (choć najlepsze naleśniki wychodzą, gdy miesza się je ręcznie trzepaczką) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy tyle wody, aby uzyskać ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Naleśniki smażymy z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni, nie ma już potrzeby dodawania tłuszczu do smażenia.  Ja używam do naleśników starej wysłużonej żeliwnej patelni, do której nic nie przywiera. Po usmażeniu układamy jeden na drugim na talerzu.


Print Friendly and PDF

4 komentarze: