4/02/2014

Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie


 Oto najprostszy przepis na pyszny domowy żytni chleb na zakwasie.
Jeśli Wasz zakwas jest silny nie ma potrzeby dodawania drożdży. Należy tylko pamiętać, że do pieczenia chleba na zakwasie używamy zakwasu aktywnego, czyli takiego który był dokarmiony 10-12 godzin wcześniej.  Pamiętajmy też, że chleb żytni najsmaczniejszy jest kilka godzin po upieczeniu, pozwólmy wiec mu trochę dojrzeć, zanim go pokroimy :-).



Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie

Składniki:
I faza
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
150 ml wody
150 g mąki żytniej typ 720

II faza
380 g mąki żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli
200-230 ml wody  w temperaturze pokojowej
opcjonalnie kulka wielkości orzecha laskowego świeżych drożdży, jeśli zakwas nie jest zbyt mocny





Wykonanie:
Na 12-18 godzin przed pieczeniem chleba w misce mieszamy składniki I fazy, czyli zaczyn, przykrywamy i odstawiamy.
Następnego dnia mieszamy zaczyn ze składnikami II fazy. Ciasta nie trzeba dokładnie wyrabiać, wystarczy dobrze wymieszać je łyżką. Następnie przekładamy je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki o dł. 30 cm. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w cieple miejsce na 4-6 godzin. Można też ciasto wstawić do lodówki na cała noc.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawiamy go do  zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 200 stopni. Pieczemy przez 60 minut,  a po pierwszych 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy 5-6 godzin po upieczeniu.




Print Friendly and PDF

4 komentarze: