3/21/2014

Wiosenna sałatka z groszkiem

kolorowa-salatka-na bialym-talerzu

Dziś pierwszy Dzień Wiosny, więc wpis obowiązkowi musi być wiosenny i zielony ! A skoro wiosna, to ma być lekko i zdrowo. Sałatka z dodatkiem ryżu i kawałka mięsa będzie jak znalazł na lekki obiad, lunch czy po prostu przekąskę w ciągu dnia. Natomiast, jeśli chcielibyście zjeść coś konkretniejszego, a nie będzie się Wam chciało stać przy kuchni i gotować, albo cały dzień jesteście poza domem, to możecie skorzystać ze strony Foodpanda.pl. Jest to serwis internetowy, na którym można zamówić jedzenie on line, niezależnie od tego gdzie się w danej chwili znajdujecie.  Jego celem jest udostępnienie jak największej ilości restauracji w jednym miejscu, tak aby nie tracić czasu na przeglądanie stron różnych restauracji.
Wiosenna sałatka z groszkiem

Składniki:
  • 100 g ryżu długoziarnistego 
  • 200 g mrożonego  groszku 
  • 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek EV
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do dokładnego odsączenia. Kotlety oprószamy solą i pieprzem i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Gdy przestygną kroimy je w cienkie paseczki.
Mrożony groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy taką ilością gorącej wody, a by był nią dokładnie przykryty. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze.
Do miski wrzucamy ryż, pokrojony schab, ugotowany groszek. Ogórka kroimy  w ćwierć plasterki i dorzucamy do sałatki. Wszystko przyprawiamy według gustu i dokładnie mieszamy.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: