12/13/2013

Piernikowe kolorowe gwiazdki



Kolejna propozycja na świąteczny stół lub do  udekorowania naszej choinki albo bożonarodzeniowych stroików.  Gwiazdki będą też miłym podarunkiem dla kogoś bliskiego. Do zrobienia piernikowych gwiazdek użyłam ciasta przepisu na choinki z piernika. Bardzo fajnie mi się  z nim pracowało, dobrze się wałkowało i nie przyklejało do blatu. Do zrobienia gwiazdek będziemy potrzebować 2 rozmiarów  foremek. Jeśli kupiliśmy  komplet składający się z różnych rozmiarów, użyjmy tej największej i tej najmniejszej.



Piernikowe kolorowe gwiazdki
Czas przygotowania: 6 godzin
Składniki:
230 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka płynnego miodu
1 duże jajko
5 szklanek mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli


Lukier królewski:
2 białka
2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo
kolorowa posypka



Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę, przyprawę i sól, mieszamy.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy miód, miksujemy, dodajemy jajko i znowu miksujemy. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania elastycznego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą.  
Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.
Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas ubijając.
Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry lukier posypujemy posypką. Jeśli  nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub śniadaniowy. 
Pierniczki pozostawiamy do zaschnięcia lukru.



Print Friendly and PDF

7 komentarzy: