11/08/2013

Tarta dyniowa z serem pleśniowym



Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie !

Tarta dyniowa z serem pleśniowym

Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
300 g pieczonej dyni, u mnie piżmowa Butternut
100 g sera feta
80 g sera pleśniowego
oliwa z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
listki szałwii
płatki chili


Wykonanie:
Szklaną formę o wymiarach 30 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy, układamy na niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy pokruszoną fetę i ser pleśniowy, następnie pokrojoną w plastry dynię, którą delikatnie smarujemy oliwą. Na koniec układamy listki szałwii i wszystko posypujemy przyprawami.
Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut. 



Print Friendly and PDF

8 komentarzy: