8/18/2013

Domowe lody morelowe



I oto kolejne lody z mojej magicznej  maszynki. Normalnie oszalałam :-). Tym razem było to morelowe love ! Dostałam trochę moreli, z części zrobiłam konfiturę morelową z tymiankiem , a resztę postanowiłam przeznaczyć na eksperymentowanie z lodami. Eksperyment się udał, na pewno będę powtarzać !


Lody morelowe

Składniki:
3 żółtka jaj
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
70 g cukru
500 g wypestkowanych moreli + 2 łyżki cukru



Wykonanie:
Ważne przy robieniu lodów: wszystkie składniki muszą być porządnie schłodzone !

Morele zasypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będzie je można  rozgnieść widelcem. Odstawiamy owoce do ostudzenia, a następnie wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Morele możemy albo zblendować, jeśli nie lubimy kawałków owoców  lodach,  albo rozgnieść widelcem, tak jak zrobiłam ja.
Żółtka ubijamy z cukrami na puszystą masę, dolewamy do nich mleko i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
W osobnej misce ubijamy kremówkę na sztywno.
Następnie masę żółtkową, kremówkę i morele mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Z zamrażarki wyjmujemy mrożącą się od 24 godzin misę z maszynki do lodów. Uruchamiamy maszynkę i powoli wlewamy do niej masę lodową.
Lody kręciłam 60 minut. Następnie mrozimy  w zamrażarce przez kolejne 3 godziny.


Print Friendly and PDF

1 komentarz: