6/10/2013

Frittata: szparagi, papryka



Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z papryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień.

Frittata: szparagi, papryka

Składniki:
6 jajek
10-12 ugotowanych szparagów
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
olej

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy i dobrze ubijamy. Dodajemy do nich w obydwie papryki i pokrojone na kawałki szparagi.
Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły.
Możemy podawać na zimno i na ciepło.



Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Mmmmm, znów mnie urzekłaś :) Aż burczy mi w brzuchu na widok takiego smakowitego dania, mimo że wcale nie tak dawno miałam obiad!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń