3/27/2013

Chleb razowy na zakwasie




Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki. Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane.



Chleb razowy na zakwasie

Składniki:
Zaczyn
0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody
ok. 1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki żytniej razowej

Ciasto chlebowe
1,5-2 szklanki wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżkę oliwy
ok. 4 szklanki razowej typ 2000
1 szklanka uprażonego słonecznika 
3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego

Wykonanie:

Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz.

Po tym czasie, ewentualnie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.
Całość mieszamy ok. 10 minut,  ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest  luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek. 
Foremki wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę  na 200°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskuję go wodą. Po 20 minutach trochę zmniejszam temperaturę. Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika aż do końca pieczenia powinno upłynać około godziny. Ja wczoraj wyjęłam chleb już po 50 minutach.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz