Zupa krem z zielonego groszku

zielony-krem-warzywny

Na świeży zielony groszek przyjdzie nam jeszcze troszkę poczekać, ale mamy przecież w zanadrzu ten mrożony, zebrany jeszcze w trakcie poprzedniego sezonu letniego. Dziś zrobiłam z niego pyszną zupę krem, której przygotowanie zajęło mi niecałe 30 minut. Zamrażarce miałam też schowany bulion, który posłużył mi za bazę. Jakiś czas temu ugotowałam go trochę za dużo, więc przelałam go do torebki i po prostu zamroziłam. To bardzo fajny sposób, aby nie marnować jedzenia,  a przy okazji ułatwić sobie nieco życie, czy raczej gotowanie.
Zupa krem z zielonego groszku jest dosyć gęsta, więc podałam ją bez żadnych dodatków, typu makaron czy grzanki.
Zapraszam po przepis!


Zupa krem z zielonego groszku
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 opanowanie mrożonego groszku
  • 2 spore ziemniaki
  • 1.5 litra wywaru warzywnego lub bulionu
  • sól
  • pieprz 
  • płatki chili
  • 100 g gęstej śmietany 18%
  • listki natki


Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy  w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy zamrożony groszek. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie blendujemy i przyprawiamy.
Podajemy z porządnym kleksem ze śmietany, szczyptą chili i posiekana natką. 


Komentarze