Konkurs z makaronem Malma
Serdecznie zapraszam na konkurs z makaronami Malma ! Waszym zadaniem będzie przygotowanie lekkiego dania z kuchni włoskiej, oczywiście z wykorzystaniem makaronu !
Konkurs z makaronem Malma
Ponieważ wakacje zbliżają się wielkimi krokami, wyobraźcie sobie, że spędzicie je we Włoszech. Jakie danie z makaronem w roli głównej chcielibyście tam zjeść ? Waszym zadaniem konkursowym będzie przygotowanie takiego dania i przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem.
Do wygrania są dwa zestawy makaronów Malma, składające się z 12 paczek różnego rodzaju makaronu każdy.
Konkurs trwa od dnia 13 czerwca do godziny 23:59 dnia 27 czerwca 2014 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów wraz w komentarzu pod tym postem.
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres KulinarneprzygodyGatity@wp.pl. Proszę o podanie w tytule "Konkurs Malma".
Przepisy można również dodawać na funpagu mojego bloga na Facebooku.
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku fanpage mojego bloga i funpage sponsora nagród.
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres KulinarneprzygodyGatity@wp.pl. Proszę o podanie w tytule "Konkurs Malma".
Przepisy można również dodawać na funpagu mojego bloga na Facebooku.
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku fanpage mojego bloga i funpage sponsora nagród.
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest marka Malma, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na funpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów, natomiast wpisy nie mogą występować jeden po drugim. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na funpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album, w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje na blogu i w galerii konkursowej na funpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest marka Malma, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime.
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na funpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów, natomiast wpisy nie mogą występować jeden po drugim. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na funpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album, w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje na blogu i w galerii konkursowej na funpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.
Moja propozycja :)
OdpowiedzUsuńMakaronowe serce z mięsem i kolorowymi warzywami
Składniki
- 300 g razowego makaronu spaghetti;
- 200 g chudego mięsa mielonego;
- 1 mała żółta i 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki;
- 1 mała cukinia, pokrojona na paseczki;
- 1 duży, dojrzały pomidor, pokrojony w kostkę;
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę;
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany;
- 5 średniej wielkości pieczarek, pokrojonych w słupki;
- pół małej papryczki chilli, drobno posiekanej lub pół łyżeczki płatków chilli;
- sól;
- pieprz;
- 4 łyżki oliwy lub oleju do smażenia;
- kilka listków bazylii lub oregano;
- ser parmezan w płatkach (lub starty).
Przygotowanie
Na patelni rozgrzać oliwę/olej, dodać cebulę, czosnek oraz chilli, smażyć około 3 minut. Dodać mięso i smażyć do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodać paprykę, pieczarki oraz cukinię i całość dusić jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do sosu dodać kosteczki pomidora i jeszcze chwileczkę dusić. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron po przecedzeniu można wyłożyć porcjami na talerze i na nim ułożyć sos lub włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z sosem i dopiero wyłożyć na talerze. Posypać serem i świeżymi ziołami.
Smacznego !
Pyszna propozycja ! Dziękuję za dodanie przepisu :-)
UsuńGroszki wszelakie z makaronem
OdpowiedzUsuńMoim marzeniem kulinarnym jest być w Neapolu poznać tajniki kuchni neapolitańskiej..Neapol to nie tylko pizza margherita...ale .... Neapol słynie również, ze swoich domowych makaronów z mieszankami różnorakich grochów , groszków i zbóż,w ich języku to LEGUMI, u nas znane jako BOBOWATE.
W czasie zimowym je się dosyć często ten typ makaronów, a w czasie letnim , pomija się groszki typu Jasiek. I potrawy te podaje się schłodzone. Mają wysoką wartość odżywczą, są prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów !
A dziś jakaś niewyrazna pogoda, burza się zerwała, wiatr..i ta wiosna szalona dziwna jakaś jest. Niby tez słonko świeci. Dlatego zamarzyłam sobie NEAPOL,gdzie pogoda równie niestała tak na wiosnę jak w lecie...i
dziś właśnie, postaram się odtworzyć klasyczną wersję makaronu z mieszanką groszków, gdyż mam na nią wielką ochotę. Jak pojadę do Neapolu ..to będzie to pierwsza rzecz, na która się wybiorę. Miejmy taka nadzieję!
Składniki
200 g conchiglie rigate Malma
200 g mieszanki groszków wszelakich
seler naciowy
listki bazylii
pół cebuli
ząbek czosnku
peperoncino
oliwa z oliwek
czarny pieprz lub sól ziołowa
suszone pomidory z czosnkiem niedzwiedzim, opcjonalnie
parmezan lub grana starte na płyteczki
Wykonanie.
Wypłukać porządnie groszki , zalać zimna wodą, gotować pod przykryciem nawet do półtorej godziny ,aż zmiękną.
Dołożyć seler naciowy, bazylię, peperoncino-szczyptę, sól, czosnek, przykryć i gotować jeszcze troszkę. Międzczasie ugotować conchiglie rigate Malma w osolonej wodzie. Kocham ten typ makaronu, calutkie nadzienie sie do niego wciska !
Ugotowane conchiglie rigate odcedzić i wymieszać z oliwą z oliwek, wyłożyć na półmisek.
Położyć obok łyżką gęste nasze ugotowane groszki wszelakie.
Polać oliwą z oliwek , dołożyć sporo parmezanu lub grana w cieniutkich płatkach, posypać opcjonalnie suszonymi pomidorami i czosnkiem niedzwiedzim,posypać listkami bazylii i …....podawać z dwoma łyżkami. Posłużą one do przemieszania całości.
Smacznego !
Super pomysł ! Takiego makaronu jeszcze nie próbowałam ! Dzięki za dodanie przepisu do konkursu :-)
Usuń..proszę bardzo, smacznego.warto spróbować!
UsuńNa pewno wypróbuję !
UsuńRodem z Italii Carbonara, wersja bez udziwniania...
OdpowiedzUsuńDlaczego taka nazwa? Bo carbonara, którą możemy zamówić w polskich restauracjach jest przeważnie zupełnie inna od tej prawdziwej, włoskiej. Śmietanowe sosy, powymyślane dodatki niewiele mają wspólnego z tą pierwotną. Ja mam ten przepis od kolegi, który przez jakiś czas mieszkała u zwykłej włoskiej rodziny i tam właśnie tak się jadło. Składniki spisałam tak mnie więcej, bo robię na oko. A tak jako ciekawostkę powiem, że spaghetti carbonara to nie jest jakieś wykwintne włoskie danie jakbym można czasem sądzić. Wręcz przeciwnie - to danie, które powstało w czasach ogromnej biedy, gdy łączyło się najprostsze składniki, jakie były pod ręką.
składniki:
boczek 100 g.
cebula 1 duża
makaron tagliatele 400 g.
3 jajka
2 łyżki śmietany Mlekovita 18%
parmezan (prawdziwy) 2 łyżki
sól
grubo mielony pieprz
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ważne by ugotować al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy wraz z posiekaną drobno cebulką.
Makaron wrzucamy na patelnię.
W międzyczasie w miseczce mieszamy jajka ze śmietaną i startym parmezanem, doprawiamy solą i grubo zmielonym pieprzem, całość mieszamy na gładką masę i wlewamy to wszystko na patelnię z makaronem i dodatkami. Mieszamy chwilę na ogniu, ale chwileczkę, ok. minutki, bo sos ma być gładki, a jak dłużej potrzymamy to jajko się zetnie i będzie jajecznica :)
a.filipowska@poczta.onet.pl
Uwielbiam carbonarę ! Dziękuje za zgłoszenie do konkursu :-)
UsuńWiosenny makaron śródziemnomorski:
OdpowiedzUsuńMagią tego przepisu jest to, że w zależności jakie warzywa aktualnie mamy, tak można ten przepis modyfikować. Ponieważ bardzo dbam o linię, przepis opiera się na wysokobiałkowych owocach morza-krewetkach i mnóstwie świeżych wiosennych warzyw. Danie jest kolorowe, lekkie i pyszne-ISTNE DOLCE VITA MAKARONOWE:)
Składniki na dwie porcje:
- opakowanie krewetek tygrysich ,,Black Tiger''
- 1 cukinia
- mała obrana marchew
- 3 pomidory obrane ze skóry
- pół szklanki groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 duża czerwona cebula
- pół szklanki obranego bobu
- czosnek, chilli, sól, łyżeczka cukru brązowego lub zwykłego
- łyżeczka oliwy+ opcjonalnie pół łyżeczki masła
- 200g makaronu Malma spaghetti
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek oraz chilli i krewetki, chwilę podsmażamy i krewetki odkładamy na osobny talerzyk. Na tej samej oliwie podsmażamy cukinię pokrojoną w cienkie plasterki, marchew pokrojoną za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie wstążki oraz pomidory. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, cukier oraz sól. Dusimy ok 5 min. Do sosu dodajemy groszek, bób oraz wcześniej podsmażone krewetki. Opcjonalnie można dodać pół łyżeczki masła do sosu. Ugotowany al dente makaron Malma polewamy naszym pysznym sosem.
Smaczego:)))
Bardzo ciekawa kompozycja i propozycja ! Dziękuję za udział w konkursie :-)
UsuńMoja fantazja na temat muszli :)
OdpowiedzUsuńNadziewane makaronowe muszle z kurczakiem w sosie serowym
2 selery naciowe
oliwa
kurczak pierś
serek mascarpone 1,5 opakowania
ser pleśniowy Lazur ok. 250 gram
makaron conchiglioni
Selery obrać, pokroić w słupki, udusić lekko na patelni z dodatkiem soli i oliwy. Kurczaka pokroić w małe kawałki, posolić, popieprzyć i podsmażyć na osobnej patelni. Gdy seler będzie miękki zdejmujemy z gazu i dorzucamy do niego serek mascarpone. W metalowej misce położonej na garnku z gotująca się wodą rozpuszczamy ser pleśniowy (można go wcześniej podziabać widelcem). Gdy ser pleśniowy zrobi się miękki dorzucamy do niego selera z mascarpone. Dorzucamy pokruszone orzechy włoskie.
Podajemy z makaronem conchiglioni
Hmmm... pyszne !
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu :-)
Ja to bym zjadła lasagne, bo ją uwielbiam! A na konkursik zgłaszam moją zieloną wersję :-)
OdpowiedzUsuńLasagne ze szpinakiem i panierowanym bakłażanem
3 płaty lasagne
4 plastry bakłażana
1 jajko
bułka tarta do panierowania
100g mrożonego szpinaku
1/2 długiego serka topionego śmietankowego
50ml śmietanki UHT
sól
pieprz
czosnek granulowany
2 łyżki startej mozzarelli
Bakłażana solimy, panierujemy w jajku i bułce, a następnie smażymy na patelni z 3 łyżkami oleju rzepakowego na złoty kolor. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szpinak. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie dodajemy śmietankę i serek topiony. Dusimy razem do całkowitego rozpuszczenia sera. Płaty lasagne obgotowujemy w gorącej wodzie, alby były al dente. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę sosu szpinakowego i kładziemy na nim płat lasagne, a następnie dwa plastry bakłażana. Całość polewamy sosem szpinakowym i przykrywamy kolejnym płatem lasagne. Całość powtarzamy jeszcze raz. Na górnym płacie lasagne rozsmarowujemy resztę sosu szpinakowego i posypujemy starta mozzarellą. Zapiekamy 10-15 minut w 180st.
Basia pani_misiowa@vp.pl
To jest mój autorski przepis. Nie prowadzę bloga, ale mam konto na 2 portalach kulinarnych, gdzie publikuję pod tym samym nickiem.
UsuńSzpinak i bakłażan to moje 2 ukochane warzywa !
UsuńBardzo dziękuję za udział w konkursie :-)
Moje też :-) Choć kiedyś nie lubiłam szpinaku, bo mama serwowała go w formie zielonej papki... A okazuje się, ze dobrze zrobiony jest przepyszny - nawet mój synek się nim zajada od kiedy skończył 2 latka :-)
UsuńTo tak jak ja, kiedyś byłam jego wrogiem :-)
UsuńCANNELLONI ze szpinakiem i marchewką
OdpowiedzUsuńBędą nam potrzebne
- cannelloni
-marchewka
-szpinak- mrożony bądz świeży
-czosnek
-sos beszamelowy
-ser zolty
-ser typu ricoota lub twarozek wiejski
-ziola jakie lubimy
-oliwa z oliwek oraz masło
-swieże pomidory badz pomidory z puszki w zalewie
-łyżka dobrej smietany 18 %
Wykonanie jest banalnie proste !
Na patelnie lub do palskiego naczynia dajemy lyzke masla, czosnek pokrojony niedbale, pokrojone swieze pomidory, ziola- w moim przypadku to pietruszka-natka oraz bazylia, nastepnie dodajemy sol i pieprz oraz oliwe z oliwek....
Całość dusimy pod przykryciem. Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy !
Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, ponownie chilkę dusimy. Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy. Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki .
Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz na samym koncu dodamy ser typu ricotta okolo 3 lyzek lub ser twarogowy wiejski. Przekladamy szpinak z marchewka do szklanej misy i dodajemy twarog.Urabiamy najlepiej reka ... I przygotowujemy rurki do nadziewania. Ja poszlam na latwizne, do nadziewania rurek użyłam szprycy-strzykawy dekoratora .... Dno naszego naczynia smarujemy maslem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rurki ukladamy w szklanym naczyniu.Posypujemy nasze surowe rurki tartym serem zoltym w dowolnej ilosci jak lubimy, moze to byc oczywiscie mozarella lub inny ser jaki lubimy . Przygotowujemy beszamel i polewamy nim nasze rurki tak aby sos calkowicie je przykryl. Dodajemy na wierzch ser zolty i ...do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu z cannelloni. Jeden producent podaje 20 min. drugi az 40 min . Zapiekamy. Genialnie smakuje na drugi dzien jesli oczywiscie zostanie!
Kolejna smakowita propozycja !
UsuńDziękuję za udział w konkursie :-)
Moje zgłoszenie na stronie fb :-)
OdpowiedzUsuńTak jest, dzięki za zgłoszenie :-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMakaron z ajwarem i pesto
1.Makaron gniazda
2.6 Suszonych pomidorów
3.2 ząbki czosnku
4.kilka czarnych oliwek
5.Pierś z kurczaka
6.Zielone pesto
7.Ajwar
8.Twardy ser do posypania
9.Oliwa z oliwek
Kurczaka zamarynować w oliwie, soli, pieprzu i ziołach prowansalskich. Zostawić tak na godzinkę.Po tym czasie przesmażyć go i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i bardzo krótko przesmażyć czosnek, następnie dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki oraz kurczaka.Do tych składników dodajemy 1 łyżkę zielonego pesto i 2 pełne łyżki ajwaru. Kiedy makaron się ugotuję przełożyć go na patelnię i wszystko razem wymieszać. Do smaku na talerzu posypać startym twardym żółtym serem.
Marta Pielat
Bardzo dziękuję za udział w moim konkursie.
UsuńProsiłabym jeszcze o przesłanie zdjęcie do tego przepisu, zgodnie z regulaminem :-).
Witam,
OdpowiedzUsuńprzesyłam przepis na konkurs.
Penne z sosem pomidorowym i marmurkowym kurczakiem
Składniki:
- 300g serka mascarpone
- 50 dkg makaronu penne
- 2 duże piersi z kurczaka
- 4 średnie pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru, sól,
- pieprz, chili
- oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie:
Piersi kroimy w kostkę, obsypujemy ziołami, solą oraz pieprzem. Podsmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę smażymy. Sparzone pomidory kroimy i wkładamy na patelnię. Całość dusimy przez 5 minut, aż do uzyskania sosu. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, chili, pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Sos podajemy z makaronem ugotowanym na sposób al-dente.
Pozdrawiam,
Edyta Bracka
Edyto, pyszny pomysł !
UsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojego konkursu :-)
Jako, ze regulamin pozwala, a ja bardzo mam ochotę na zestaw makaronów Malma, zgłaszam jeszcze jeden przepis:
OdpowiedzUsuńKolorowa zapiekanka makaronowa z boczkiem
300g makaronu świderki
250g parzonego boczku w paseczkach
1 cebula
1 brokuł
150g pomidorków truskawkowych angelle (ew. koktajlowych)
200ml śmietanki 30% uht
1 jajko
sól
pieprz świeżo mielony
3 łyżki startej żółtej mozzarelli
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie na suchej patelni smażymy boczek. Gdy już się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulkę i razem smażymy. Gotowy makaron odcedzamy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Od razu dodajemy do niego boczek z cebulką i mieszamy, aby się nie sklejał. W wodzie po makaronie gotujemy brokuł podzielony na małe różyczki. Pomidorki kroimy na pół każdy. Brokuły i pomidorki mieszamy z makaronem. Śmietankę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę polewamy sosem śmietanowym i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180st (termoobieg).
Tak, tak, regulamin pozwala na dodawanie wielu przepisów :-)
UsuńPyszne i kolorowe danie !
Serdecznie dziękuję za udział !
"Makaronowa wyspa"
OdpowiedzUsuńProdukty:
- makaron rurki
- brokuł (500 g)
- 250 g piersi z kurczaka (filet)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g żółtego sera
- oliwa z oliwek
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Różyczki brokułu gotujemy w lekko osolonej wodzie około 15 minut od chwili wrzenia. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy z oliwek. Ugotowany i odcedzony brokuł dodajemy na patelnie do kurczaka i smażymy razem. Do tego dokładamy rozdrobniony czosnek i jogurt naturalny. Smażymy około 6 minut. Wszystko dodajemy do makaronu i posypujemy startym serem.
Wyspa pięknie się prezentuje :-)
UsuńDziękuję za udział w konkursie !
"Makaronowe tulipany"
OdpowiedzUsuńProdukty:
- makaron tulipany
- wołowina (250 g- mielona)
- 6 dużych pieczarek
- pół cebuli średniej wielkości
- brokuł (500 g)
- ser żółty
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie: makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki i cebule kroimy z drobną kostkę. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni około 8 minut, dodajemy pieczarki i cebulę. Całość smażymy jeszcze 8 minut. Ugotowany makaron odcedzamy i wypełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. Zapiekamy 7 minut w 150C.
Brokuł gotujemy aż będzie miękki (sprawdzamy widelcem), następnie ugniatamy blenderem. Tak przygotowany brokuł wrzucamy na patelnie, dodajemy rozdrobniony czosnek, jogurt naturalny oraz majonez.
Dziękuję za dodanie do konkursu kolejnego pysznego pomysłu na makron !
UsuńA teraz coś przygotowane specjalnie na konkurs :-) Mam nadzieję, że Ci "zasmakuje" :-)
OdpowiedzUsuńMuszle faszerowane pieczarkami skąpane w sosie pomidorowym
15-20 muszli makaronu conchiglioni
Farsz:
300g pieczarek
1 cebula
5 plastrów szynki konserwowej
100g mozzarelli
sól
pieprz
Sos pomidorowy:
1 cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów w kawałkach
2 łyżki dobrego ketchupu
oliwa z oliwek
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej naturalnej
½ łyżeczki oregano
sól
pieprz
Ser żółty starty do posypania
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy mięso, przyprawiamy i smażymy, aż będzie sypkie. Następnie na patelnię trafiają pomidory z puszki oraz ketchup. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowany sos wlewamy do okrągłego naczynia żaroodpornego.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby łatwiej nam było faszerować.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju rzepakowym. Szynkę i mozzarellę kroimy w kostkę. Usmażone pieczarki mieszamy z szynką i mozzarellą. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym.
Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku.
Basia pani_misiowa@vp.pl
Basiu, bardzo dziękuję za dodanie kolejnego przepisu !
UsuńPyszności :-)
Makaron z bobem i zielonym groszkiem w sosie śmietanowo - serowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 500 g makaronu
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje dodajemy serek mascarpone oraz parmezan, całość mieszamy aż ser się rozpuści.
Dodajemy bób i zielony groszek i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość delikatnie mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Bób i makaron, super pomysł !
UsuńDziękuję za udział w konkursie :-)
Makaron z cukiniowym pesto i anchois
OdpowiedzUsuńSkładniki na pesto:
1 średnia cukinia
3 ząbki czosnku
20 listków bazylii
3 łyżki startego parmezanu
8 filecików anchois
2 łyżki oliwy z oliwy
sól, pieprz
Do podania:
500 g makaronu
Cukinie umyć, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzaną oliwę na patelnię, posypać solą. Cukinię smażyć tak długo aż zmięknie. Wszystkie składniki pesto dokładnie zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić,
Do makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać.
Makaron nałożyć na talerze, posypać parmezanem i udekorować kilkoma filetami anchois
Bardzo dziękuję za udział w moim konkursie :-).
UsuńA ja polecam szybki, prosty i smaczny makaron Malma Penne Rigate z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania. Potrzebujemy ugotowany al dente makaron Malma Penne Rigate, świeży szpinak, suszone pomidory w oleju i dobrej jakości ser kozi. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Zdjęcie makaronu wysyłam na maila:)
Faktycznie suszone pomidory i szpinak to zgrabny duet. Ostatnio upiekłam z nim pizzę.
UsuńDziękuję za udział w konkursie :-)
Spaghetti aglio olio e peperoncino
OdpowiedzUsuńSkładniki (dla 2 osób):
400 g - 500 g makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
1 papryczka peperoncino
oliwa z oliwek
parmezan
pieprz i sól
We wrzącej, osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżki) i wrzucić posiekaną papryczkę oraz czosnek. Chwilkę podsmażać (należy uważać, aby nie spalić czosnku). Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię, wymieszać z dodatkami, doprawić solą oraz pieprzem. Danie przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem, polać oliwą z oliwek i podawać.
Zdjęcie wysłałam na maila.
Pozdrawiam,
Luka Li
Klasyk doskonały !
UsuńDziękuję za dodanie przepisu do mojego konkursu :-)
Dla mnie Włochy to smak świeżych, pachnących warzyw i ziół dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu, dlatego siedząc przy stoliku z widokiem na morze z przyjemnością zjadłabym takie oto faszerowane pomidory:
OdpowiedzUsuń4 pomidory - dojrzałe i aromatyczne
garść liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
drobny makaron np gwiazdki
Pomidory wydrążyć, miąższ potraktować blenderem dodając ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodać makaron oraz solidną porcję posiekanej bazylii i wymieszać. Farszem napełnić pomidory i piec w temp. 170 st. ok. 20-30 min.
Do pomidorów można przygotować bazyliowe pesto: garść liści bazylii ucierać w moździerzu, dodając oliwę, doprawić solą i pieprzem. :)
Ewa M.
Bardzo dziękuję za udział w moim konkursie :-).
UsuńMakaron z wiosennymi warzywami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
40 dag makaronu farfalle
2 małe cukinie
2 marchewki
20 dag groszku (jeśli mrożony, to rozmrozić)
200ml szklanki śmietany 30%
2 łyżki masła
2 łyżki startego twardego sera
sól, pieprz
Wykonanie:
Obrać marchewki i cukinie, pokroić w kostkę i oddzielnie ugotować - cukinię przez 3 minuty, a marchewki ok. 10 min. Odsączyć.
Na patelni rozgrzać masło, dodać cukinię, marchewkę i groszek. Smażyć, mieszając, przez 1-2 min. Wlać śmietanę i gotować do zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Ugotować makaron, odcedzić. Dodać do sosu i wymieszać (lub wyłożyć sos na makaron). Przed podaniem posypać danie tartym serem.
Proponuję połączenie wakacyjnej egzotyki z klasycznymi polskimi łazankami:
OdpowiedzUsuńmakaron łazanki
1/2 piersi kurczaka
spory kawałek pora
1/2 cebuli czerwonej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
3 plasterki świeżego ananasa
1/2 szklanki soku z ananasa
mały kawałek świeżego imbiru
sos sojowy
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
Pora i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w kawałki pierś kurczaka. Dodać paprykę, ananasa, starty imbir, zalać sokiem z ananasa, sosem sojowym i dusić. A potem delektować się słodko-kwaśnym smakiem lata :)
Bardzo dziękuję za udział w moim konkursie :-).
Usuń