Marynowany śledź na ostro z chili

kawalki-ryby-na-talerzu

 

Czy wiecie, że w kalendarzu nietypowych świąt 16 stycznia to dzień pikantnych potraw? Tego dnia koniecznie musi być ostro na talerzu. Ostra papryka, chili w różnych odmianach, czarny i biały pieprz, czosnek, chrzan i wasabi, to główni bohaterowie tego dnia. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną rybę. Marynowany śledź na ostro z chili będzie idealną przekąską nie tylko 16-tego stycznia, ale także w każdą sobotę Karnawału. Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki.


Marynowany śledź na ostro z chili

 

Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce

W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne,  zamieszkują w morzu strefę z dala od dna morskiego oraz brzegów.

Sezon na śledzia

Śledzie łowi się prawie przez cały rok. W maju popularne matiasy, czyli młode ryby przed pierwszym tarłem, od lipca do września – śledzie tłuste i słone z mleczną ikrą, a od października – najchudsze ryby.

Od wstąpienia Polski do UE połowy ryb na Bałtyku są limitowane. W zależności od sezonu limity połowu bywają podnoszone lub zmniejszane, na niektórych łowiskach wprowadza się całkowity zakaz. W 2018 roku flota polska w sumie złowiła rekordowe około 50 tys. ton. W 2020 roku limit przyznany Polsce to niespełna 39 tys. ton.




Marynowany śledź na ostro z chili

Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania

Składniki:

  • 6 filetów ze świeżego śledzia
  • 1 mała czerwona cebula
  • olej rzepakowy
  • papryczka chili 
  • 3-4 gałązki świeżego koperku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Zalewa octowa:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 4 goździki
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

 

 Wykonanie:

Składniki zalewy zagotowujemy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do niej filety. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Po tym czasie śledzie odcedzamy i kroimy w dzwonka.

Cebulę kroimy w piórka, a papryczkę drobno siekamy. Śledzie układamy w słoiku naprzemiennie z cebulą, koperkiem i chili. Każda warstwę śledzi delikatnie pieprzymy i zalewamy olejem. Odstawiamy w zakręconym słoiku na parę godzin do lodówki.

 

 

 


Komentarze