Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej)

warzywa-pokrojone-w-zupie

Wegański wywar warzywny podstawowy jest przepisem bazą to większości zup, które można jeść w trakcie diety doktor Dąbrowskiej. Z reguły gotuję taką porcję, a potem dzielę ją na przykład na trzy części. Z jednej robię zupę marchewkową, z drugiej ogórkową, a z trzeciej kalafiorową. Wtedy codziennie mam inny smak. Można też na jej bazie przygotować pyszny rosół wegański  makaronem z marchewki.
O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj). A tutaj znajdziecie  podstawowe zasady diety warzywno-owocowej i co można jeść podczas diety.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej:



Wegański wywar warzywny (dieta dr. Dąbrowskiej)
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • kawałek kapusty
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 goździki
  • sól morska lub himalajska
  • ok. 3 litrów wody
  • gałązki natki lub lubczyku

Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki po czym opiekamy ją na suchej patelni. Pora kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa obieramy i ścieramy na grubej tarce warzywnej. Wszystko wrzucamy do sporego garnka, zalewamy wodą i dodajemy przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Komentarze

  1. O rety, to musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać bulion?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z warzywami wytrzyma w chłodnym miejscu 2-3 dni. Jeśli chcemy go przetrzymać dłużej, możemy go po prostu zawekować w słoikach.

      Usuń
  3. Czy taka duża porcję trzeba zjeść podczas jednego posiłku w trakcie postu dr.Dabrowskiej? Zupka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to jest porcja na cały garnek :). Jemy tyle, ile mamy ochotę.

      Usuń
    2. Dziękuję za potwierdzenie! Pozdrawiam

      Usuń
  4. Witam, nie raz przeszłam post dr Dąbrowskiej używając takiego wywaru do przygotowania zupy. Teraz widzę, że zarówno gotowany seler jak i marchewka są zabronione. To jak to z nimi jest? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A gdzie pojawiły się takie wiadomości? Dowiem się z chęcią :).
      Szczerze powiedziawszy to nie słyszałam tego. Wiadomo, że z gotowaną marchewką nie można przesadzać, ale w wywarze nie ma jej dużo.

      Usuń
  5. Zabrałam się za robienie :) Bardzo pomocna stronie, czuje że na nowo odkrywam kuchnie:) Ile średnio gotujecie warzywa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dzięki i trzymam kciuki :)

      Usuń
    2. Bardzo mi miło, dzięki i trzymam kciuki :)

      Usuń

Prześlij komentarz