Schacciata, czyli focaccia z winogronami

Schacciata, czyli focaccia z winogronami

31/01 2017
Jeśli lubicie focaccię ( na blogu znajdziecie  focaccię z suszonymi pomidorami focaccię z pieczoną dynią i rozmarynem  oraz  focaccię z oliwkami  ) to n…
Razowa rustykalna szarlotka

Razowa rustykalna szarlotka

29/01 2017
Uwielbiam oglądać kulinarne zdjęcia w internecie, czerpię z nich inspirację. Zaglądam na różne strony, oglądam i czytam różne blogi. I tak właśnie tr…
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese

Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese

27/01 2017
kategoria  ·    ·  
Ostatnie sobotnie popołudnie spędziłam w bardzo miłym towarzystwie ucząc się i pracując w pocie czoła ! Oczywiście, bo jakby mogło być inaczej - sied…
Pełnoziarniste ciasto na pierogi

Pełnoziarniste ciasto na pierogi

27/01 2017
Do tej pory w mojej kuchni gościły pierogi  przygotowane na bazie zwykłej mąki pszennej. W związku z delikatną zmianą diety postanowiłam przetestować …
Razowy chlebek bananowy w wersji light

Razowy chlebek bananowy w wersji light

26/01 2017
kategoria  ·    ·  
Chlebek bananowy to amerykańskie wilgotne ciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy…
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej

Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej

25/01 2017
kategoria  ·    ·  
Jedną ze styczniowych sobót spędziłam w podwarszawskiej Wólce Kosowskiej w bardzo miłym towarzystwie próbując jak smakuje prawdziwa kuchnię wietnamsk…
Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy

Sałatka z pieczonych buraków i czerwonych pomarańczy

25/01 2017
Szerzej o  czerwonych pomarańczach  pisałam kilka dni temu, warto się teraz nimi nacieszyć ! Dziś moja propozycja to pyszna i bardzo prosta sałatka z p…
Kasza manna z konfiturą i granatem

Kasza manna z konfiturą i granatem

23/01 2017
kategoria  ·    ·  
Kasza manna - czy była zmorą Waszego dzieciństwa ? Mnie bardzo długo kojarzyła się z obowiązkową poranną zupą mleczną. Dopiero później odkryłam ją ja…
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć

Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć

20/01 2017
kategoria  ·    ·  
Wprawdzie w Tokaju na Węgrzech byliśmy parę miesięcy temu, ale do teraz pozostajemy pod jego wielkim urokiem. Dziś zapraszam Was na wpis turystyczno-…
Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami

Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami

19/01 2017
kategoria  ·    ·  
Czerwone pomarańcze - czy wiecie, że teraz właśnie jest na nie idealny czas ? Dojrzewają tylko w  zimie, ponieważ, żeby się tak pięknie wybarwić potr…
Śledzie remoulade z selerem

Śledzie remoulade z selerem

18/01 2017
Tak jak pisałam jakiś czas temu  marynowane śledzie  są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby. Śledzie remoulade z seler…
Pasta łososiowa z kaparami

Pasta łososiowa z kaparami

17/01 2017
Mój mąż rzadko zagląda do kuchni, ale jak już to zrobi, to potrafi wyczarować pyszności.  Uwielbia kapary i mógłby je dodawać do wszystkiego 😃. Dlat…
Pumpernikiel na zaczynie

Pumpernikiel na zaczynie

16/01 2017
W Nowy Rok wchodzimy  z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w wersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, …
Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami

Sałatka ze świeżym ananasem i winogronami

16/01 2017
Nie od dziś wiadomo, że sałatka to jest idealne rozwiązanie na imprezę czy na domówkę. Z reguły robię sałatki, które są wytrawne i takie które w swoi…
Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem

Sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem

13/01 2017
Dziś na blogu kolejna sałatka do karnawałowej kolekcji:  sałatka z paluszkami surimi i czosnkiem z dodatkiem zielonego groszku. Nie dość, że pięknie …
Sałatka z krewetkami i różowym sosem

Sałatka z krewetkami i różowym sosem

12/01 2017
Sałatki jak zawsze cieszą się na blogu ogromną popularnością. Dziś do ich grona dołącza kolejna, czyli sałatka z krewetkami i różowym sosem. Jest bar…
Serowe ciasteczka z pastą łososiową

Serowe ciasteczka z pastą łososiową

11/01 2017
Widzę, że  serowe ciasteczka wytrawne  cieszą się ogromnym powodzeniem na blogu i często do nich zaglądacie. Dziś mam fajny pomysł na ich wykorzystanie…
Turrón de chocolate, czyli hiszpański blok czekoladowy

Turrón de chocolate, czyli hiszpański blok czekoladowy

10/01 2017
Boże Narodzenie i Nowy Rok to czas kiedy w Hiszpanii wszyscy obadają się turronami. Są to słodkie przysmaki, coś na kształt naszych bloków czekoladow…
Marynowane śledzie

Marynowane śledzie

8/01 2017
Od połowy grudnia do końca Karnawału, to czas kiedy w naszym domu niepodzielnie króluje śledź! Pojawia  się na naszym  stole w różnych  postaciach, nie …
Guacamole, pasta z awokado

Guacamole, pasta z awokado

6/01 2017
kategoria  ·    ·  
Sezon na awokado mamy w pełni ! Bardzo lubię to warzywo - tylko czy na pewno jest to warzywo ? Jedni twierdzą, że jest to owoc, inni, że jednak to wa…
Serowe ciasteczka wytrawne

Serowe ciasteczka wytrawne

5/01 2017
Pyszne, chrupiące serowe ciasteczka wytrawne z dodatkiem kminku polecają się na imprezę karnawałową. Możemy je podać same do chrupania i przegryzania…
Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem

Puree ziemniaczano-selerowe z chrzanem

4/01 2017
Nie od dziś wiadomo, że kochamy ziemniaczane puree jako dodatek do dań mięsnych. Do tego masło, mleko i pyszne ziemniaki gotowe. Natomiast dziś chcia…
Recenzja "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło

Recenzja "Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem" Karoliny i Macieja Szaciłło

3/01 2017
kategoria  ·    ·  
Dziś na blogu recenzja najnowszej książki autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłlo, pary ekspertów z  zakresu zdrowego odżywiania, pod tytułem "Jed…
Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum

Pełną parą na nowo, czyli pierożki dim sum

3/01 2017
kategoria  ·    ·  
Dziś zapraszam na małą kulinarna wycieczkę, do warszawskiego Dim Sum Baru, czyli "Pełną parą" w nowej odsłonie,  w której rządzą kucharze z…
Eggnog, likier jajeczny

Eggnog, likier jajeczny

2/01 2017
No to mamy Karnawał ! To ten czas kiedy częściej spotykamy się na imprezach, balach, ale także i na domówkach. Eggnog, likier jajeczny możemy przygot…