10/24/2017

Warsztaty: Kuchnia na szpilkach. Rozmowy z Bizuu


My kobiety lubimy rozmawiać !  A jeśli na dodatek będą to rozmowy o modzie i gotowaniu to już w ogóle jesteśmy w siódmym niebie. I tak właśnie było na ostatnich warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Pod hasłem "Kuchnia na szpilkach. Rozmowy z duetem Bizuu" rozmawiałyśmy o projektowaniu mody, przygotowywałyśmy dania fine dining i aranżowałyśmy je na pięknej ceramice.
Zapraszam na fotorelację.





Kuchnia na szpilkach. Rozmowy z Bizuu

13 października  w piątek - i to wcale a wcale nie był pechowy piątek - na warszawskiej Pradze na terenie Soho Factory spotkały się kobiety w  różnym wieku, ale we wspólnym celu. Tym celem były warsztaty "Kuchnia na szpilkach. Rozmowy z duetem Bizuu".
Cykl warsztatów Kuchnia na szpilkach odbywa się w Akademii już od jakiegoś czasu i jest dedykowany tylko i wyłącznie kobietom. Łączy pasję do gotowania ze spotkaniami z różnymi specjalistami: psychologami, seksuologami, dietetykami..., czyli przyjemne z pożytecznym. Podczas warsztatów można zgłębić też tajniki gotowania pod okiem bardzo energetycznej i uroczej Szefowej kuchni Cristiny Catese, rodowitej Rzymianki.
Podczas  ostatnich warsztatów rozmawiałyśmy o modzie, o jej projektowaniu, o szyciu i o pokazach z jedną z sióstr-projektantek z duetu Bizuu, Zuzanną Wachowiak. Dowiedziałyśmy się o aktualnie panujących trendach w modzie, o tym skąd czerpać inspiracje, jaki jest styl Polek i jak można wyrazić swoją osobowość poprzez modę.
Okazuje się, że moda i kuchnia mają ze sobą wiele wspólnego. Obie dziedziny łączy zmysł do łączenia kolorów, faktur, a także wrażliwość i otwartość na piękno.
Rozmowę o estetyce i pięknie dopełniła część kulinarna poprowadzona przez Cristinę. Wspólnie przygotowałyśmy małe kulinarne dzieła sztuki. W menu przygotowanym specjalnie na tę okazję znalazły się potrawy określane mianem fine dining. Cristina pokazała nam w jaki sposób stworzyć i jak podać piękne dania, tak by zrobić wrażenie na gościach. 

W naszym menu znalazły się:
  • mini Croissanty z curry, szpinakiem, anchois i kremem z ricotty
  • chipsy z jarmużu, topinamburu i kolorowych marchewek
  • wafle z Parmigiano Reggiano z pianką z topinamburu, orzechami włoskimi i miodem
  • trójkolorowe risotto: żółte z kurkumą i Parmigiano Reggiano; czarne Venere z indykiem, cytryną i bazylią; czerwone z cukinią i curry
  • wieprzowina z sałatką z zawijanym fenkułem, pomarańczą i ziemią z czarnych oliwek
  • millefoglie z kremem waniliowym i czekoladowym











Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz