Papryka faszerowana mięsem

kolorowa-papryka-z-miesem

Macie ochotę na jednogarnkowy obiad jesienny ?  Bo ja jestem bardzo na tak! To bardzo fajny sposób na ułatwienie sobie życia w kuchni, czyli przygotowanie kompletnego dania obiadowego za jednym zamachem. Faszerowane warzywa są właśnie takim daniem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne chłodne dni.
Zapraszam po przepis 😋.


kolorowe-papryki-z-miesem

Parę słów o papryce
Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana za jedno z najzdrowszych warzyw.  przypłynęła do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej pod koniec XV wieku. Na europejskie stoły trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Najwcześniej uprawiana była w państwach zlokalizowanych w basenie Morza Śródziemnego, później dotarła do Bułgarii, Rumunii, na Węgry, do Czech i Słowacji. Do Polski przywędrowała pod koniec XVII wieku. Istnieje około 2000 odmian tego warzywa. Papryka występuje w różnych postaciach. Może być słodka i łagodna w smaku albo ostra i piekąca. Czerwona, zielona czy żółta, podłużna, kulista lub stożkowata.
Papryka to bogate źródło flawonoidów, prowitaminy A, witaminy E, witaminy C oraz potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Odmiany czerwone mają większa zawartość barwników, a w tym cennego likopenu. Mówiąc o owocach tej rośliny, nie sposób nie wspomnieć o kapsaicynie, która nadaje im ostrość. Kapsaicyna obecna jest głównie w pestkach oraz białych błonkach papryki.
Papryka jest również dobrym źródłem błonnika (2,1 g/100 g), przez co jest sycąca i spowalnia wchłanianie się tłuszczów oraz cukrów z produktów, które wraz z nią zjemy.
Intensywnie wybarwione papryki są (obok pomidorów) także źródłem likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.  Dla organizmu jest łatwiej przyswajalny, jeśli poddany zostanie choćby niewielkiej obróbce termicznej.
Mówi się także, że papryka wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido.
Papryka to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie dostępne jest przez cały rok, a najlepiej smakuje właśnie w okresie jesieni.


 Wartości odżywcze w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna)      31 kcal / 130 kJ
  • Białko   0,99 g
  • Tłuszcz ogółem      0,30 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone      0,027 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,003 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,070 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3    0,056 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6    0 g
  • Węglowodany  6,03 g
  • Błonnik pokarmowy      2,1 g
  • Witamina A        3131 I.U.
  • Witamina D        0 I.U.
  • Witamina E         1,58 mg
  • Witamina K        4,9 µg
  • Witamina C        127,7 mg
  • Witamina B1      0,054 mg
  • Witamina B2      0,085 mg
  • Witamina B3 (PP)   0,979 mg
  • Witamina B6      0,291 mg
  • Kwas foliowy     46 µg
  • Witamina B12    0 µg
  • Kwas pantotenowy      0,317 mg
  • Wapń    7 mg
  • Żelazo   0,43 mg
  • Magnez               12 mg
  • Fosfor   26 mg
  • Potas    211 mg
  • Sód        4 mg
  • Cynk      0,25 mg
  • Miedź   0,02 mg
  • Mangan       0,11 mg
  • Selen    0,1 µg
  • Fluor     ~
  • Cholesterol     0 mg
  • Fitosterole         ~


Papryka w kuchni
Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past.



Papryka faszerowana mięsem
Czas przygotowania: 120 minut
Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 500 g mielonego mięsa  z indyka
  • 4 łyżki suchego ryżu
  • 2 cebule
  • 7 papryk
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2  łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki



Wykonanie:
Cebule obieramy i drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni szklimy ją, aż będzie miękka. W dużej misce dokładnie mieszamy mięso, ryż, cebulę i przyprawiamy.
Papryki myjemy i odcinamy górną część, usuwamy nasiona. Papryki faszerujemy mięsem i przykrywamy odciętymi górnymi częściami. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny.

Komentarze

  1. Wow, ale smacznie to się prezentuję :) Moje zdolności kulinarne nie są ani trochę bliskie Pani, ale postaram się przyrządzić coś chociażby podobnie dobrze wyglądającego i pysznego jak to :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz