Tarta z dynią i szpinakiem

tarta-z-dynia-widok-z-gory

Sezon na dynię trwa w najlepsze ! Z roku na rok pojawiają się kolejne nowe odmiany. Ja niezmiennie od kilku lat jestem w sumie wierna jednej odmianie, czyli dyni Hokkaido.  Jej miąższ jest zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego.



Parę słów o dyni
Dynia to rodzaj roślin jednorocznych należących  do  rodziny dyniowatych. To warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii.
Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten  jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. Pamiętajmy, że  beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A.
Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Zawarte w niej substancje balastowe przeciwdziałają także zaparciom i obniżają poziom cholesterolu.
Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi  75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy.
Smakoszy dyni nie będę przekonywać do  odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido, bo każdy doskonale ją zna. Ja w tym roku próbowałam nowej odmiany Futsu Black. Upiekłam ją, kolor ma mniej intensywny niż Hokkaido, czyli zawiera mniej karotenoidów. Jada się ją ze skórką, jest mączysta i słodkawa.
Próbowałam też odmianę Microwave, są to małe okrągłe żółto-pomarańczowe prążkowane dynie, które przygotowuje się w mikrofali. W smaku przypominają trochę ziemniaka...
W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda.

Wartości odżywcze dyni  surowej/gotowanej w 100 g
  • Wartość energetyczna - 26/20 kcal
  • Białko ogółem - 1.00/0.72 g
  • Tłuszcz - 0.10/0.07 g
  • Węglowodany - 6.50/4.90 g (w tym cukry proste 2.76/2.08)
  • Błonnik - 0.5/1.1 g
  • Witamina C – 9.0/4.7 mg
  • Tiamina – 0.050/0.031 mg
  • Ryboflawina – 0.110/0.078 mg
  • Niacyna - 0.600/0.413 mg
  • Witamina B6  - 0.061/0.044 mg
  • Kwas foliowy -  16/9 µg
  • Witamina A – 8513/5755 IU
  • Witamina E – 1.06/0.80 mg
  • Witamina K - 1.1/0.8 µg
  • Wapń – 21/15 mg
  • Żelazo - 0.80/0.57 mg
  • Magnez - 12/9 mg
  • Fosfor - 44/30 mg
  • Potas - 340/230 mg
  • Sód – 1/1 mg
  • Cynk - 0.32/0.23 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Dynia w kuchni
Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Wtedy, gdy już minie sezon dyniowy możemy również cieszyć się jej smakiem.
Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie przyprawę do ciasta dyniowego !

Dynia na wytrawnie:

I na słodko:



Tarta z dynią i szpinakiem
Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm
Składniki:
Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
Na farsz:

  • 1 opakowanie szpinaku Poltino
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g sera feta
  • 5 plastrów pieczonej dyni Hokkaido
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz


 

Wykonanie:

Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy jajka, śmietanę, czosnek i przyprawy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą, i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie zamrożony szpinak wrzucamy na suchą patelnię i odparowujemy go na małym ogniu. Solimy i pieprzymy.
Plastry dyni kroimy na pół, fetę kroimy w kostkę

Formę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, na podpieczonym cieście układamy dynię, szpinak i fetę,  wylewamy masę jajeczną i pieczemy kolejne 20-25 minut, aż masa się ładnie zetnie.

 




zBLOGowani.pl

Komentarze

  1. Od jakiegoś czasu chodzi za mną właśnie dynia. Z chęcią przetestuję ten przepis na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, ja również mam wielką ochotę na dynię :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wspaniale! Podoba mi się, że użyłaś dużych kawałków dyni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :). Też lubię poczuć pod zębem kawałek dyni.

      Usuń
  4. Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz