Klasyczne powidła ze śliwek

brazowe-powidła-w-misce

Śliwkowe powidła to mój ulubiony dodatek do naleśników. Takie smakują mi najbardziej, przywołując wspomnienia z młodych lat, kiedy to mój Tata smażył naleśniki - natłuszczając uprzednio patelnię skórką z boczku lub słoniny, kto pamięta taki sposób ?  -  a potem smarował je grubo powidłami.
W tym roku niestety ceny węgierek - to najlepsza śliwka na powidła - są dosyć wysokie, ale parę słoiczków na zimę trzeba koniecznie zrobić. Powidła będą przecież też potrzebne do świątecznego piernika staropolskiego.
Powidła można też zrobić w piekarniku, zerknijcie na ten przepis klik. Do moich powideł nie dodaje cukru, bo nie lubimy, żeby były zbyt słodkie. Takie lekko kwaskowe są w sam raz. Natomiast zawsze robię kilka słoiczków delikatnie wzbogaconych o korzenne przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon..




Klasyczne powidła ze śliwek
Czas przegotowania: ok. 6 godzin
Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek
  • opcjonalnie kardamon i cynamon


Wykonanie:
Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Wrzucamy do szerokiego garnka o grubym dnie. Podgrzewamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż śliwki puszczą sok. Wtedy odkrywamy garnek i dalej utrzymując mały ogień smażymy je, aż się całkowicie rozpadną. Garnek zdejmujemy z kuchenki, śliwki mieszamy i odstawiamy, aby przestygły. Gdy będą zimne sprawdzamy ich konsystencję. Jeśli jest taka jaka nam odpowiada, powidła podgrzewamy i opcjonalnie dodajemy przyprawy. Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Odwracamy je do góry nogami, przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Natomiast gdy będą jeszcze zbyt rzadkie, w dalszym ciągu podgrzewamy je na małym ogniu, do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Następnie postępujemy tak jak wyżej.


Komentarze

  1. Zdjęcia to dzieło sztuki! mam nadzieję, że powidełka też bo chcę przetestować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa :). Powidełka pyszne, tylko węgierki muszą być słodkie !

      Usuń

Prześlij komentarz