Omlet ze szparagami i chili

omlet-na-patelni-widok-z-gory

Cały czas trwa szparagowy karnawał kulinarny ! Gdzie się nie obejrzymy tam... szparagi 😍.  O słusznie, bo są zdrowe i niskokaloryczne. Korzystajmy więc, bo sezon na te pyszne i hodowane w Polsce warzywa nie trwa długo. Zielone szparagi, to moja ulubiona odmiana i dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę przygotowanego na ich bazie dania, czyli przed Wami omlet ze szparagami i chili.
Smacznego !

Parę słów o szparagach
Szparagi to rośliny z rodzaju szparagowatych, a nazwa wywodzi się od greckiego słowa asparagus, czyli młody pęd. Najbardziej popularne są dwie odmiany: biała i i zielona. Białe szparagi są nieco grubsze, twardsze i delikatniejsze w smaku, przed gotowaniem należy je obrać. Swój kolor zawdzięczają temu, że rosną pod ziemią i nie wytwarzają żadnego barwnika. Drugą odmianą są szparagi zielone - zdecydowanie wolę tę odmianę - , które rosną ponad ziemią, są zdecydowanie cieńsze i wyraziste w smaku niż te białe. Poddajemy je obróbce cieplnej bez obierania, dlatego zawierają więcej składników odżywczych niż białe.
Za co kochamy szparagi ? Przede wszystkim to warzywo bardzo niskokaloryczne i posiadające niski indeks glikemiczny, a także lekkostrawne. Poprawia pracę układu trawiennego, jest moczopędne, zwiększa krzepliwość krwi i zapobiega pękaniu naczyń włosowatych. Natomiast z umiarem powinny go traktować osoby mające problemy z nerkami, ponieważ zawierają związki purynowe. Szparag zawiera sporą dawkę kwasu foliowego, błonnika, witaminę C i E oraz beta karoten. Szparagi uważane też są za naturalny afrodyzjak.

Wartości odżywcze ( w 100 g)       
  • Kalorie  20 kcal / 84 kJ
  • Białko   2,20 g
  • Tłuszcz ogółem    0,12 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone     0,04 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,05 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-3    0,01 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6    0,04 g
  • Węglowodany  3,88 g
  • Błonnik pokarmowy      2,1 g
  • Witamina A        756 I.U.
  • Witamina E         1,13 mg
  • Witamina K        41,6 µg
  • Witamina C        5,6 mg
  • Witamina B1      0,143 mg
  • Witamina B2      0,141 mg
  • Witamina B3 (PP)  0,978 mg
  • Witamina B6  0,091 mg
  • Kwas foliowy  52 µg
  • Kwas pantotenowy   0,274 mg
  • Wapń    24 mg
  • Żelazo   2,14 mg
  • Magnez 14 mg
  • Fosfor   52 mg
  • Potas    202 mg
  • Sód        2 mg
  • Cynk      0,54 mg
  • Miedź   0,19 mg
  • Mangan    0,16 mg
  • Selen    2,3 µg
  • Fitosterole         24 mg
Szparagi na talerzu
Świeże polskie szparagi goszczą na naszych talerzach od końca kwietnia do mniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem, zrobić z nich risotto, podać  z makaronem, upiec w pizzy... Możliwości jest bez liku 😍.

Na blogu znajdziecie parę inspiracji jak je przygotować:


Omlet ze szparagami i chili
Proporcje dla 1 osoby
Czas wykonania: 15 minut
Składniki:
  • 2 wiejskie jajka
  • 6 zielonych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • sklarowane masło do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • natka do posypania




Wykonanie:
Czosnek obieramy i siekamy, z chili wyjmujemy pestki i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy czosnek i chili przez 3 minuty.
Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, główki odcinamy i odkładamy na bok, szparagi kroimy w centymetrowe kawałki  i przesmażamy razem z czosnkiem.
W misce rozkłócamy jajka, solimy je i pieprzymy. Jajka wylewamy na szparagi, układamy na nich główki szparagów, patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się całkowicie zetną.
Przed podaniem omlet posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  1. Uwielbiam warzywne omlety. Niesamowicie zdrowy i pożywny posiłek. W takiej wersji ze szparagami i chili nigdy nie próbowałam. Jeśli tylko uda mi się kupić szparagi to na pewno przygotuję. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duet szparagi i chili jest bardzo smakowity :).
      Serdecznie zapraszam do wypróbowania.

      Usuń
  2. Jaki masz fajny blog, uwielbiam szparagi a tu tyle przepisów. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omlet prezentuje się rewelacyjnie :) warzywne są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja poproszę z dostawą do domu taki omlecik... :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz