Gryczotto, kasza z grzybami

kasza-z-grzybami-widok-z-gory

Kaszotto, gryczotto, to kulinarne neologizmy, które niedawno pojawiły się w naszym codziennym języku. Słowa te wywodzą się oczywiście od włoskiego risotta i gdy je słyszymy od razu wiadomo o co chodzi ! Przed nami pojawi się oczywiście danie na bazie kaszy. Dziś podrzucam Wam pomysł na gryczotto z grzybami, czyli wiemy już, że do jego przygotowania użyłam kaszy gryczanej. Gryczotto może być dodatkiem do dania mięsnego, lub dla tych co nie zawsze muszą mieć obiad z mięsem, samodzielnym pysznym daniem.
Zapraszam !

Gryczotto, kasza z grzybami
Czas przygotowania: 30 minut + czas moczenia
Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 200 ml płynu ( woda z grzybów i bulion)
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1,5 łyżeczki masła

Wykonanie:
Grzyby wkładamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Wodę odlewamy i zachowujemy, później będzie nam jeszcze potrzebna. Ugotowane grzyby drobno kroimy.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju w garnku, gdy będzie szklista wsypujemy kaszę, mieszamy, chwilkę smażymy i wlewamy olej. Gdy alkohol odparuje dodajemy wodę, która została z gotowania grzybów i bulion - najlepiej dodawać płyn partiami, jak się wchłonie, dolewamy kolejną - oraz pokrojone w półplasterki pieczarki i grzyby. Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka.
Na koniec dodajemy masło i natkę, wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze

  1. Te danie wygląda pysznie, uwielbiam grzyby w każdym daniu, ale z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tatiana, serdecznie zachęcam, to doskonały duet :).

      Usuń

Prześlij komentarz