Proste ciasto bananowe

ciasto-na-drewnianej-desce

W jednej z warszawskich kawiarni jakiś czas temu jadłam pyszne ciasto bananowe: wilgotne, puszyste, pięknie wyrośnięte z chrupiącą skórką i mnóstwem bakalii... Oczywiście przepisu nie dostałam; szukałam po koleżankach, na innych blogach, ale nie znalazłam niestety... Póki co, nie pozostało mi nic innego, jak upiec coś na wzór... Internetowe przepisy na ciasto bananowe są bardzo do siebie podobne, więc wyciągnęłam z nich średnią i oto przed Wami proste ciasto bananowe. To jeszcze nie jest to co chciałam osiągnąć, ale i tak jest bardzo pyszne ! 
A może Wy, moi Drodzy mi podpowiecie jakiś fajny przepis na takie ciacho ? 😊
Natomiast dla tych co na diecie mam razowy chlebek bananowy w wersji light, można go jeść zupełnie bez grzechu !



Proste ciasto bananowe
Proporcje na keksówkę 20 x 12 cm
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • porządna szczypta mielonych goździków
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki dowolnych orzechów
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:
W misce blendujemy banany, jajko, cukier i masło. Następnie dodajemy przesianą z sodą i przyprawami mąkę. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy i rodzynki. 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około  70 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Ciasto studzimy na kratce, gdy będzie całkowicie zimne posypujemy je cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Mmm, wygląda pysznie :) Nie ma jak kawałek ciasta bananowego na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Czy zamiast mąki pszennej można dodać mąkę żytnia typu graham? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, z tym, że ciasto wyrośnie nieco mniej i będzie bardziej zwarte :).

      Usuń

Prześlij komentarz