Warsztaty kulinarne Świąteczne inspiracje z Seko


Zapraszam na relację z warsztatów kulinarnych "Świąteczne inspiracje z SEKO", w których uczestniczyłam wraz z innymi blogerami kulinarnymi. Tematem przewodnim była ulubiona przez Polaków ryba, czyli śledź. Przygotowaliśmy go w różnych smakowitych odsłonach. 
Zapraszam !


Warsztaty kulinarne Świąteczne inspiracje z Seko

25 listopada na zaproszenie producenta przetworów rybnych firmy Seko, brałam udział w kulinarnych warsztatach, które poprowadziła dla nas Samar Khanafer, uczestniczka III edycji Masterchefa i autorka książki kulinarnej "Hummus, za'atar i granaty". Warsztaty odbyły się w studiu Akademii Kulinarnej Whirpool na warszawskiej Pradze. Z okazji zbliżających się świąt bohater spotkania mógł być tylko jeden ! Oczywiście był nim śledź !





Zostałyśmy podzielone na grupy i zaczęło się śledziowe gotowanie.
Samar przygotowała dla nas 10  przepisów ze śledziem w roli głównej:
  • carpaccio z gruszki ze śledziem musztardowym
  • bliny gryczane i pszenne z sałatką śledziowo-jajeczną i kawiorem
  • śledzie w śmietanie w koperku z ziemniakami na ciepło
  • bruschettę z konfiturą z czerwonej cebuli i marynowanego śledzia
  • śledzie z buraczkami na pumperniklu
  • placuszki z jabłkami i sałatką śledziową
  • śledzie piernikowe
  • sałatkę śledziową z fenkułem
  • śledzie marynowane w wódce








Po przygotowaniu wszystkich dań zasiedliśmy to wspólnego stołu. Była też chwila, żeby porozmawiać o gotowaniu z przesympatyczną Anią, którą poznałam na poprzednich warsztatach z Seko w Sopocie, a która w firmie zajmuje się technologią żywności i testowaniem nowych produktów.

Komentarze