Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem

salatka z kukurydza i lososiem w szklanym pojemniku na swiatecznym tle

Dziś zapraszam Was na bardzo prostą, ale za razem elegancką i bardzo smaczną sałatkę. Będzie idealna na świąteczne śniadanie. Przygotowałam ją na bazie naturalnie słodkiej, wyprodukowanej  bez dodatku cukru, kukurydzy Bonduelle. Kukurydza jest chrupiąca i nadaje sałatce dużo świeżości, i co ważne, jest bez GMO. Poza tym taka kolorowa kompozycja pięknie prezentuje się na stole. Serdecznie ją Wam polecam ! Na pewno przypadnie do gustu Waszym stołownikom.
Przy okazji mam dla Was niespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊.




Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem
Czas przygotowania: 20 minut
 Składniki:
  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 cebuli
  • olej rzepakowy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem na sitku. Paprykę kroimy w  drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę.
W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem.


Konkurs z Bonduelle
Zapraszam Was na mini konkurs z kukurydzą w roli głównej. Podzielcie się ze mną Waszym ulubionym przepisem na sałatkę z kukurydzą. Swój przepis zamieście w komentarzach pod tym wpisem.
Czekają na Was 3 super nagrody:
- bon w wysokości 150 zł do Home&You i zestaw produktów Bonduelle
zestaw produktów Bonduelle
zestaw produktów Bonduelle

Konkurs trwa od dnia 12 grudnia do godziny 23:59 dnia 22 grudnia 2016 roku.
Proszę o zamieszczanie przepisów tylko i wyłącznie w komentarzu pod tym postem.  

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest właściciel marki Bonduelle
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Jeśli w tym czasie nie zgłoszą się laureaci, wybiorę kolejne osoby. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać maksymalnie dwa przepisy. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog).
6. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
7. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.

Proszę o dokładne zapoznanie się z regulaminem i informacjami na temat konkursu. Wszystkie zgłoszenia, które nie będą z nimi zgodne, będą od razu usuwane.

Komentarze

  1. Sałatka ryżowa z kurczakiem i brzoskwiniami

    składniki:

    250 g ryżu, u mnie długoziarnisty z dzikim
    600 g piersi z kurczaka
    1 puszka brzoskwiń
    1 puszka kukurydzy
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    majonez

    Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju, wystudzić. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w średnią kostkę. Kukurydze osączyć na sicie z zlewy. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać. Połączyć z majonezem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię tradycyjną sałatkę ale wzbogaconą właśnie kukurydzą Bonduelle.

    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    1 puszka groszku Bonduelle
    1 marchewka
    4 jajka na twardo ugotowane
    1/2 selera
    3 ogórki konserwowe lub kiszone
    Majonez
    Sól i pieprz

    Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy ze skórką na parze do miękkości. Jak przestygną to obieramy i kroimy w kostkę, jajka obieramy i też kroimy w kostkę, ogórki w kostkę a kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dajemy do naczynia. Mieszamy ze sobą podprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem.

    Jest prosta i tradycyjna ale gotując warzywa w skórce zachowujemy cenne witaminy, mikroelementy, naturalne sole mineralne i fantastyczny smak i aromat warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka z grillowaną wołowiną i pieczonym kalafiorem

    Składniki

    stek z rozbefu wołowego ok 300-400g

    mały kalafior

    3-4 garście liści młodego szpinaku

    3-4 łyżki kukurydzy Bonduelle

    2 jajka

    pół kostki sera feta

    pomidor

    ogórek

    Marynata do mięta:

    3-4 łyżki oliwy

    1 łyżka octu winnego

    odrobina miodu (pół łyżeczki)

    Sos:

    3 łyżki octu balsamicznego

    5 łyżek oliwy z oliwek

    1 ząbek czosnku

    Do dzieła!!!



    Mieszamy ze sobą składniki marynaty i zalewamy nią stek - odstawiamy na 1 h.
    Nagrzewamy patelnię grillową, delikatnie polewamy ją olejem i układamy na niej wołowinę odsączoną z marynaty. Grillujemy z jednej strony ok 3 minuty, z drugiej 3-4 minuty po czym zdejmujemy z patelni, solimy, zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na ok 20 minut. Kroimy w plastry.
    Kalafiora dzielimy na małe różyczki, układamy na blasze z piekarnika, polewamy delikatnie oliwą, obsypujemy solą i pieczemy w 200 stopniach aż będzie miękki i delikatnie zarumieniony - od czasu do czasu mieszamy.
    Jajka delikatnie wbijamy do filiżanki (jedno jajo do jednej filiżanki). Gotujemy wodę w wysokim naczyniu. Gdy zacznie wrzeć dolewamy do niej ocet i delikatnie wrzucamy jajko i robimy tak zwany ,,wirek" czyli mieszamy wodę po brzegach naczynia aby jajko było w środku i aby całe białko zawinęło się dookoła żółtka. Gotujemy 3 minuty po czym wyciągamy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.

    Mieszamy ocet balsamiczny z oliwa z oliwek i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

    Na dużym talerzu rozkładamy szpinak, ogórek pokrojony w plasterki i pomidor (kroiłam w ćwiartki) Na to układamy fetę (pokrojoną w kostkę) upieczony kalafior i wołowinę. Posypujemy całość kukurydzą i na środek kładziemy jajko. Całość polewamy sosem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka z selerem naciowym, gruszką i kurczakiem

    Składniki:

    400 g selera naciowego
    2 gruszki
    1 duża pierś z kurczaka
    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    1/4 szklanki słonecznika
    garść orzechów włoskich
    4 łyżki majonezu
    sól i pieprz
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ziół prowansalskich
    2 łyżki oleju


    Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
    Selera i gruszki dobrze umyć. Pokroić w niewielką kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać razem z kurczakiem, dodając majonez.Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na minimum pół godziny, by smaki się przegryzły. W międzyczasie na suchej patelni podprażyć pestki słonecznika i orzechy, mieszając, aż nabiorą lekko złotego koloru. Posypać nimi sałatkę przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka z kurczakiem

    Składniki:
    1 filet z kurczaka (ok. 300g)
    1 l bulionu lub wody
    1/2 czerwonej cebuli
    pęczek szczypiorku
    1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku

    Filet opłukać. Bulion lub wodę zagotować, wrzucić do niej filet i przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie wyjąć mięso i przy użyciu dwóch widelców "rozszarpać" je na kawałki. Cebulę i szczypiorek pokroić, fasolę i kukurydzę odcedzić. Połączyć z mięsem. Jogurt, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem zalać sałatkę. Wymieszać i wstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie będę oryginalna ale jest to nasz ukochana sałatka i robię ją na każdą imprezę i święta :)

    SAŁATKA GYROS

    2 piersi z kurczaka (ok. 60 dag)
    2 cebule
    6 ogórków konserwowych
    puszka kukurydzy najlepiej Bonduelle
    1/2 sporej kapusty pekińskiej
    ketchup pikantny
    majonez
    przyprawa Gyros

    Piersi kroimy w kostkę i posypujemy obficie przyprawą. Smażymy na oleju na rumiano. Studzimy.
    Cebule kroimy w kostkę, ogórki podobnie. Kukurydzę odcedzamy. Kapustę myjemy i szatkujemy. W przezroczystej misce układamy następującymi warstwami licząc od dołu:
    kurczak
    ketchup
    cebula
    ogórki
    majonez
    kukurydza
    ketchup
    majonez
    kapusta

    Pozdrawiam serdecznie.
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  7. i jeszcze druga sałatka, tym razem moja ulubiona i zjadam ja całą sama :)

    SAŁATKA MANDARYNKOWO-POROWA Z KURCZAKIEM

    por - jasna część, drobno pokrojona
    puszka kukurydzy Bunduelle - odcedzona
    puszka mandarynek w zalewie - odcedzona
    400 g piersi z kurczaka - pokrojone w kostkę
    2 łyżki oliwy
    3 łyżki majonezu - najlepiej bez konserwantów
    100 g ryżu
    sól, pieprz, przyprawa Gyros

    Kurczaka posypujemy przyprawami i polewamy oliwą, mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smażymy na rumiano. Studzimy.
    Gotujemy ryż w oso;onej wodzie i studzimy.
    Do miski wkładamy pokrojonego pora, odcedzoną kukurydzę i mandarynki oraz kurczaka i ryż. Całość mieszamy z majonezem.
    Pozdrawiam!!!
    Marianna

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatka z makaronem chińskim

    Prosta w przygotowaniu ,efektowna sałatka z delikatnym chińskim makaronem. Idealnie sprawdzi się podczas imprez oraz świąt.

    Składniki:
    100g.chińskiego makaronu(cienkie ,ryżowe nitki bez gotowania)
    400g.szynki konserwowej w kawałku
    400g. sera żółtego w kawałku
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 czerwona papryka
    5 łyżek majonezu
    sól,pieprz

    Przygotowanie:
    1.Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu,odcedzić,pokroić na mniejsze kawałki.

    2.Paprykę,ser żółty oraz szynkę pokroić w kostkę,kukurydzę odcedzić z zalewy. .

    3.Składniki przełożyć do miski dodać majonez oraz sól i pieprz wg.smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać.

    4.Sałatkę podawać schłodzoną

    Pozdrawiam
    SzczyptaChili

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka z indykiem i awokado w pieczonej tortilli

    Taką sałatę możemy zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię.Możemy jeść ją widelcem lub po prostu gryźć.Sałatka jest soczysta ,syta,lekko pikantna , pełna witamin i kolorowa co zachęca do sięgnięcia po apetyczny rożek.
    Możemy podać ją także tradycyjnie w naczyniu.

    Składniki:
    4 placki tortilli pszennej
    500g. fileta z indyka
    sól , pieprz
    słodka papryka
    olej kokosowy do smażenia
    1 puszka słodkiej kukurydzy z chili Bonduelle
    1 dojrzałe awokado
    4 małe pomidory
    1/3 czerwonej papryki
    1/3 żółtej papryki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 garść sałaty lodowej i masłowej
    1 garść rukoli
    1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
    Dodatkowo: folia aluminiowa , wykałaczki

    Przygotowanie:
    1.Z arkuszy foli aluminiowej robimy rożki , zawijamy na nie tortillę , końce spinamy wykałaczkami tworząc stożki. Tortille umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 st , pieczemy 10-15 min do przyrumienienia.

    2.W między czasie mięso myjemy , kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , smażymy mięso na rumiano doprawiając solą , pieprzem oraz słodką papryką. Usmażone osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

    3.Przygotowujemy sałatkę:Warzywa myjemy ,osuszamy.Awokado obieramy ze skórki ,kroimy wszystkie warzywa w kostkę (pomijając sałatę i rukolę) , szczypiorek siekamy drobno.Sałatkę doprawiamy solą , pieprzem oraz oliwą z oliwek , mieszamy.

    4.W upieczone rożki tortilli wkładamy liście sałaty oraz rukoli. Wnętrze wypełniamy indykiem oraz sałatką.

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgorzata Pisarek15 grudnia 2016 15:07

    Sałatka z kukurydzą i ananasem.
    Szybka i samaczna zawsze sie sprawdza na imprezach :)
    Składniki:
    25 dkg szynki konserwowej
    1puszka kukurydzy Bonduelle
    1puszka ananasa
    1słoik seleru konserwowgo.
    Majonez/ przyprawy
    Odcedzamy kukurydze oraz seler. Szynke kroimy w paseczki takiej długości jak seler.Ananas na czästeczki.Mieszamy wszystkie składniki dodajemy majonez sól i pieprz i smacznego :)
    Małgorzata Pisarek

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja ulubiona sałatka z kukurydzą , to ta z selerem, ananasem i orzechami, z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka:
    Puszka kukurydzy
    3 plastry ananasa (może być z puszki)
    3 plastry pieczonego lub ugotowanego selera
    2 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich
    kawałek grillowanej piersi kurczaka (lub indyka)
    majonez
    sól, biały pieprz, szczypta imbiru
    Wszystko kroimy w równą kostkę, dodajemy odcedzoną kukurydzę i posiekane orzechy, mieszamy z majonezem , doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.
    U nas obowiązkowa na Nowy Rok :)
    Grażyna Cholewicka

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem tak lubię kukurydzę w zupie, robię z niej placuszki, ale nie przepadam za tym składnikiem w sałatkach. A w zasadzie nie przepadałam bo spróbowałam tej sałatki i oszalałam. Smaki idealnie się komponują, kukurydza nadaje niesamowitej chrupkości, a do tego wszystko prezentuje się super, także polecam
    Sałatka z serem gorgonzola i ananasem

    1 główka sałaty lodowej
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka ananasa
    200 gram sera gorgonzola
    4 łodygi selera naciowego
    2 łyżki pestek słonecznika
    Sos:
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżka soku z ananasa
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    ½ łyżeczki miodu
    Sól, pieprz

    Sos: ocet mieszamy razem z sokiem z ananasa, musztardą i miodem kiedy składniki się połączą wolnym strumieniem (ciągle mieszamy ) wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej emulsji. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Sałatka: Sałatę lodową kroimy na drobne kawałki przekładamy do salaterki. Umyty i oczyszczony z włókien seler naciowy kroimy w plasterki i przekładamy do sałaty. Odsączonego z zalewy ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników razem z kukurydzą i pokrojoną gorgonzolą.
    Na suchej patelni podprażamy ziarna słonecznika.
    Sałatkę na 15 minut przed podaniem polewamy sosem, mieszamy i posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika, smacznego ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja uwielbiam sałatkę ryżową z ananasem, rodzynkami i kukurydzą. Początkowo bałam się smaku tej sałatki ale wyszła rewelacyjna. 2 woreczki ryżu
    1 podwójny filet z kurczaka
    puszka ananasów
    puszka kukurydzy
    szklanka rodzynek
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    2 łyżki majonezu
    sól i pieprz Fileta z kurczaka umyć i ugotować w osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ananasy pokroić w kostkę a orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Ryż wymieszać z kurczakiem dodać ananasy, kukurydzę, orzechy i rodzynki. Sałatkę doprawić solą pieprzem i wymieszać z majonezem

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja propozycja konkursowa to sałatka surimi "udająca ananasa" :)

    Składniki:
    1. 2 opakowania paluszków surimi
    2. Puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
    3. Puszka ananasa
    4. 2 średnie cebule
    5. 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
    6. 5 jajek ugotowanych na twardo
    7. Duży słoik majonezu
    Do dekoracji:
    1. Szczypior
    2. Połówki orzechów włoskich

    Sposób przygotowania:
    1. Odsączonego ananasa kroimy na kawałki. Obrane ziemniaki, cebulę i jajka kroimy w kostkę, a paluszki surimi w plasterki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z majonezem.
    3. Sałatkę formujemy na półmisku w kształcie połówki ananasa i dekorujemy orzechami włoskimi i szczypiorkiem.

    Smacznego! :)

    Katarzyna Prosińska

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis na szybką i słodką sałatkę z kurczakiem i ryżem
    Składniki:
    – pierś z kurczaka/pół piersi z indyka
    – puszka ananasa/pół świeżego ananasa
    – 2 pomarańcze
    – pół puszki kukurydzy (ok. 150g)
    – 100g woreczek ryżu (1 woreczek: pełnoziarnistego, jaśminowego, Basmati)
    – 100g jogurtu naturalnego
    – pół pęczka natki pietruszki
    – sok z 1/4 cytryny- 1 łyżeczkę miodu
    – 3/4 łyżeczki curry
    – 1/2 łyżeczki kurkumy
    – 1/3 łyżeczki: majeranku, oregano, lubczyku, bazylii, tymianku
    – sól, pieprz
    *opcjonalnie: 1 łyżka majonezu (z nerkowców, sojowego, z serka wiejskiego)

    Kurczaka/indyka kroimy w drobną kostkę. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z miodem i tą mieszanką dokładnie obtaczamy mięso, odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Pomarańcze obieramy ze skórki i wraz z ananasem kroimy w kosteczkę. Mięso wyciągamy z lodówki, smażymy na patelni dość krótko i na sporym ogniu, studzimy. Mięso, ryż, owoce i kukurydzę mieszamy ze sobą. Jogurt mieszamy wraz z posiekaną pietruszką oraz sokiem z cytryny i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja sałatka słodko-czosnkowa :)

    4-5 plastrów ananasa z puszki
    4 połówki brzoskwiń z puszki
    ½ puszki kukurydzy
    kawałek sera żółtego
    garść suszonej żurawiny
    1 -2 ząbki czosnku
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz

    Ananasa i brzoskwinie pokroić w kostkę, ser zetrzeć na grubej tarce, żurawinę namoczyć w gorącej wodzie przez kilka minut i odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać.
    Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem polać sałatkę.
    smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Święta nie mogą się udać bez sałatki warzywnej. Pamiętam jak robiła ją moja prababcia, później babcia i mama, teraz ja ją przygotowuję i wszyscy ją ze smakiem zajadają. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, potrzebne są: zielony groszek (Bonduelle), kukurydza konserwowa (Bonduelle), ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (marchewka, pietruszka, seler), pokrojone w kostkę 2 małe ogórki kiszone i jabłko oraz sos majonezowy - łyżka majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego (zamiast majonezu, żeby ją trochę odchudzić), łyżeczka musztardy diżońskiej, sól i pieprz. Taka zwyczajna, tradycyjna, ale absolutnie fantastyczna sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  19. Chrupiąca sałatka

    Składniki:

    200 g makaronu świderki
    1 brokuł
    500 g piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    100 g słonecznika łuskanego
    przyprawa gyros, olej
    sos czosnkowy:
    400 ml jogurtu naturalnego
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i także ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros. Kukurydzę osączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na rumiano. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem czosnkowym. Smacznego :)

    Pozdrawiam.
    Dagmara W.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sałatka makaronowa z wędliną i warzywami

    Szybka w przygotowaniu, idealna na przyjęcie, kolację a także na grilla sałatka z makaronem, wędliną i warzywami.

    Składniki:

    300 g makaronu świderki
    1 mała kapusta pekińska
    250 g szynki konserwowej
    1 czerwona papryka
    1 ogórek świeży
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    1 puszka groszku konserwowego
    5 łyżek majonezu
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente i odcedzamy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, wędlinę kroimy w paski a kapustę siekamy. Kukurydze i groszek odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki razem mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

    Pozdrawiam.
    Dagmara W.

    OdpowiedzUsuń
  21. My uwielbiamy prostą i szybką sałatkę, która podbiła nie jedno serce Naszych znajomych. A wystarczy tylko parę składników:

    1 podwójna pierś z kurczaka
    puszka kukurydzy Bonduelle
    3 płaty papryki konserwowej
    2 ogórki kiszone
    100 g suchego makaronu w kształcie ryżu
    sól, pieprz do smaku

    Makaron gotujemy tj. jest napisane na opakowaniu. Pierś kurczaka gotujemy około 15 minut, az będzie miękka, ale i soczysta. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydze odsączamy, paprykę kroimy w paseczki, a ogórka w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą i pieprzem oraz majonezem.
    3 łyżki majonezu

    OdpowiedzUsuń
  22. Ulubioną moja sałatka z dodatkiem kukurydzy jest szybka sałatka makaronowa. Pyszności :)

    Składniki:
    1 1/2 szkl makaronu świderki
    2 ogórki kiszone
    2 jajka na twardo
    kawałek lub kilka plastrów żółtego sera
    kawałek szynki lub kilka plastrów
    kilka łyżek majonezu
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy np. Bonduelle
    2 jajka na twardo.
    kawałek pora (dosłownie 3-4 pastereczki)
    sól, pieprz

    1. Makaron gotujemy al dente.
    2. Ogórki ser, por, szynkę i jajka kroimy w kosteczkę.
    3. Makaron przekładamy do miski dodajemy pozostałe składniki, sól, pieprz oraz majonez tyle ile lubimy ( ale żeby nie przesadzić ;) doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. Potem możemy zajadać już do woli ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Sałatka z ziemniakami, kukurydzą i papryką.
    Składniki;
    40 dag ziemniaków
    1 czerwona papryka
    pół puszki kukurydzy
    1 czerwona cebula
    2 ogórki kiszone
     
    sos;
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    łyżka musztardy
    1 łyżeczka miodu
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz do smaku
    szczypiorek
     
    Przygotowanie;
    Ziemniaku ugotować w mundurkach, następnie obrać i pokroić w kostkę. Paprykę i ogórka także kroimy w kostę. Kukurydzę odsączamy. Cebule kroimy w piórka.  Wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem.

    Ela.P.

    OdpowiedzUsuń
  24. Lubię to co proste i nieco zaskakujące. Połączenie czosnku i słodkiego ananasa daje super smak.
    Sałatka
    1 puszka kukurydzy
    2 ząbki czosnku
    5 plastrów świeżego ananasa
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki curry
    sól
    sok z 1/2 cytryny
    Wykonanie:
    Ananasa kroimy w kostkę, czosnek drobniutko siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę, majonez i pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 60 minut.
    Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię :-).

    OdpowiedzUsuń
  25. Sałatka z selera Naciowego

    składniki :

    500g piersi z kurczaka
    pół puszki kukurydzy
    puszka ananasa
    6 łodyg selera naciowego
    garść żurawiny
    250g żółtego sera
    majonez
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    3 łyzki oleju/oliwy

    Oliwę wymieszać z papryką. Powstanie nam marynata.
    Kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do marynaty na 30 minut. Po tym czasie podsmażyć do miękkości. Wystudzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Seler i ananasa pokroić w kostkę. Pokrojonego selera należy sparzyć wrzątkiem na sitku. Ananasa odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski wymieszać z majonezem . Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wstawić do lodówki w celu przegryzienia.

    OdpowiedzUsuń
  26. SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWANEGO

    Składniki

    - duża czerwona papryka
    - 2 słoiki selera konserwowego
    - puszka kukurydzy
    - puszka ananasa
    - duży por
    - 4 jajka ugotowane na twardo
    - 300g szynki konserwowej
    - 200g żółtego sera typu Gouda w kostce
    - sól, pieprz do smaku
    - 2-3 łyżki majonezu

    Seler, kukurydze odcedzić wrzucić do miski. Szynkę, paprykę, ananasa, pora, jajka pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zaprawić majonezem i odstawić do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  27. SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM,
    KUKURYDZĄ I OLIWKAMI

    Potrzebujemy:
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    200 g makarony świderki
    150 g kukurydzy konserwowej Bonduelle
    garść oliwek zielonych
    sól, pieprz
    majonez
    Makaron gotujemy al'dente. Kukurydze odcedzamy z zalewy. Oliwki przekrawamy na pół, Tuńczyka również odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem i gotowe.
    ( z solą ostrożnie bo tuńczyk słony i oliwki )

    OdpowiedzUsuń
  28. Sałatka warstwowa trochę nietypowa
    Składniki na sałatkę warstwami układamy, dzięki fajną kompozycję uzyskamy.
    Soli do niej nie dodajemy, bo w oliwkach, kapary czy ogórkach ją znajdziemy.
    Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi.
    Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.
    Składniki:
    400 ml majonezu dekoracyjnego,
    100 – 150 g kaszy kuskus,
    puszka kukurydzy konserwowej,
    puszka groszku konserwowego,
    2 duże ogórki kiszone,
    3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach,
    3 łyżki kapary,
    puszka cieciorki,
    1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego,
    ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy,
    suszona papryczka chili świeżo mielona.
    zielona pietruszka.
    Przygotowanie:
    Do szerokiej szklanej misy na sałatki (najlepsza będzie taka, gdzie średnica dna i góry będzie taka sama) wsypujemy kuskus, zalewamy przegotowaną, gorącą wodą (ok. 0,5 cm ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
    Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno:
    Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili.
    Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę.
    Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna kosteczkę i dodajemy ją, tylko po obwodzie.
    Całość wykańczamy ozdobnie majonezem i zieloną pietruszką. Dla wyostrzenia i podkreślenia smaku, na sam koniec dodajemy ziarenka marynowanego pieprzu zielonego, oraz kapary.

    Rada: Sałatkę można podawać od razu, ale smaczniejsza będzie schłodzona w lodówce.
    Sałatkę można przygotować w dużym szklanym naczyniu lub w kieliszkach do wina.






    OdpowiedzUsuń
  29. Sałatka z ryżem, kurczakiem, kukurydzą i grillowanymi warzywami

    Składniki:
    - 1 pojedynczy filety z kurczaka
    - 1 szczypta papryki ostrej
    - 1 szczypta papryki ostrej
    - 1 mała szczypta kuminu
    - sól, pieprz

    Dodatkowo:
    - 1 duża cukinia
    - 1/2 papryki czerwonej
    - 1/2 papryki żółtej
    - 1/2 papryki zielonej
    - 1/2 większego brokuła
    - 3/4 puszki kukurydzy
    - 2 garści niewielkich liści botwinki (lub szpinaku)
    - 100g sera feta
    - 100g ugotowanego ryżu


    Koperkowy sos jogurtowy:
    - 1 mały pęczek koperku
    - 6 łyżek jogurtu
    - 1 łyżka majonezu
    - 1 mały ząbek czosnku
    - sól
    - pieprz

    Wykonanie:

    W miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy, szczyptę papryki słodkiej, ostrej, kuminu, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Zamarynowanego kurczaka grillujemy lub obsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.

    Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. Papryki kroimy w większą kostkę, cukinię w grubsze plasterki, Warzywa wraz z brokułem dokładnie oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.

    Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z ryżem, warzywami, liśćmi botwinki (lub szpinaku) i kukurydzą. Posypujemy serem feta. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
  30. A może macie ochotę na sałatkę... w kieszonkach? Wyborną mieszankę warzyw i dodatków można przecież - zamiast podać w tradycyjnej salaterce - zamknąć w pysznym pierogowym cieście. :) To wygodna i smakowita forma podania, na pewno zaskoczy domowników - nie tylko przy świątecznym stole. :)

    SAŁATKA W KIESZONKACH
    czyli zapiekane pierogi z sałatkowym nadzieniem


    Składniki na sałatkę:

    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    1/2 puszki groszku Bonduelle
    1/2 jabłka
    kawałek cebuli (kilka piórek dosłownie)
    1 kiszony ogórek
    1 duży płat śledziowy solony
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu
    pieprz, sól do smaku
    curry, czosnek granulowany, tymianek

    Składniki na ciasto:

    200 g mąki tortowej
    120 g masła o temperaturze pokojowej
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    2 żółtka
    szczypta soli
    opcjonalnie: 1 łyżeczka curry, solidna szczypta pieprzu ziołowego, odrobina suszonego koperku

    Przygotowanie:

    Składniki nadzienia kroimy w kostkę, jeśli tego wymagają, łączymy z kukurydzą i groszkiem oraz majonezem, doprawiamy.

    Składniki na ciasto (mąkę, masło, śmietanę, żółtka, sól i - opcjonalnie - przyprawy) zagniatamy dokładnie, aż wyjdzie nam sprężysta, połyskliwa kula. Kulę tę owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 30 minut (a jeśli nam się spieszy - na kwadrans w zamrażarce).

    Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki (około 5-7 mm placek) i wykrawamy z niego koła (wielkość zależy od fantazji - ja użyłam szklanki i wyszły mi całkiem zgrabne małe pierożki - w sam raz na 2 kęsy). Na każde koło nakładamy sałatkę - lepiej mniej, niż więcej, bo mogą być trudności w lepieniu. Łączymy brzegi każdego koła i dociskamy je widelcem (ten wzorek zawsze kojarzy mi się z domem - pierogi z innych miejsc wyglądają zupełnie inaczej...).

    Gotowe pierożki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy pędzlem zamoczonym w białku i posypujemy delikatnie koperkiem. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza do zrumienienia ciasta.

    Smacznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jak ja kocham sałatki i kukurydzę :) Oto moja ulubiona:
    Sałatka z kuskusem:

    -szklanka kuskusu
    -połowa puszki kukurydzy
    -pół puszki tuńczyka w kawałkach
    -oliwa
    -szczypta kminu rzymskiego i słodkiej papryki
    -sól, pieprz
    -2 ogórki kiszone
    -1 mała cebulka

    Cebulkę i ogórki kroimy w malutkie kosteczki. Dodajemy do nich odsączonego tuńczyka, ugotowany kuskus, kukurydzę i doprawiamy przyprawami oraz oliwą. Mieszamy i gotowe!

    Takie proste, a pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Oryginalna, a przy tym obłędnie smaczna i bardzo pożywna sałatka z halibutem, chorizo, kukurydzą, makaronem, rukolą oraz sosem z kuminem rzymskim.

    SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
    - 1 garść rukoli
    - 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego Rurka
    - 200 g filetu z halibuta
    - 80 g cieniutkich plasterków chorizo
    - 2 łyżki Kukurydzy Złocistej Bonduelle


    SKŁADNIKI NA DRESSING:
    - 5 łyżek oleju z pestek winogron
    - 1 łyżka soku z limonki
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka miodu
    - 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego w proszku
    - sól, świeżo mielony pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Halibuta myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
    3. Plasterki chorizo wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z obu stron aż z kiełbaski wytopi się tłuszcz i delikatnie się zarumieni (około 3 minuty). Następnie wykładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
    4. Na rozgrzaną patelnię kładziemy halibuta i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony, po czym odstawiamy rybkę na około 10 minut, aby odpoczęła. Po upływie tego czasu dzielimy halibuta na mniejsze kawałki.
    5. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z pozostałymi składnikami sosu, aż uzyskamy kremowy sos. Możemy posłużyć się blenderem, albo shakerem do sosów sałatkowych/słoiczkiem.
    6. Makaron łączymy z dresingiem, po czym wykładamy go na półmisek wyłożony rukolą. Następnie układamy kawałki ryby, plasterki chorizo, a całość posypujemy kukurydzą.

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo prosta w przygotowaniu, pięknie prezentująca się sałatka, która zaskakuje fantastycznym smakiem!

    SKŁADNIKI:
    - 2 garści roszponki
    - 1 szklanka suchego makaronu razowego
    - ok. 60 g. kabanosów
    - 1/2 szklanki kukurydzy Złocistej Bonduelle
    - 8-10 suszonych pomidorów w oleju
    - 1/2 szklanki nerkowców
    - 1 garstka kiełków rzodkiewki (ok 20 g)

    SKŁADNIKI NA SOS:
    - 5-6 łyżek oleju z suszonych pomidorów
    - sól, świeżo mielony pieprz

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
    2. Kabanosy kroimy na stosunkowe cienkie kawałki (około 1 cm).
    3. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy w paseczki (zachowujemy olej).
    4. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
    5. Roszponkę rozkładamy na półmisku/talerzach, po czym wykładamy makron połączony z suszonymi pomidorami, olejem oraz doprawiony solą i pieprzem. następnie naprzemiennie wykładamy kabanosy, kukurydzę oraz posypujemy kiełkami i nerkowcami.

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo serdecznie dziękuję wszystkim za udział w konkursie i za całe mnóstwo pysznych kulinarnych pomysłów. Jak widać kukurydza niejedno ma imię ;-).
    Mam nie lada orzech do zgryzienia, czyli wybranie tylko 3 przepisów... jury udaje się na naradę :D.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz