Łazanki z kapustą i grzybami





Łazanki  z kapustą i grzybami, to danie bez którego nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji. Towarzyszy mi od zawsze, i od kiedy pamiętam znajdowała się na naszym stole wśród innych dwunastu tradycyjnych dań na Wigilię. Była dla mnie cudowną alternatywą dla różnego rodzaju śledzi, których jako dziecko nie lubiłam.
Samą kapustę z grzybami można przygotować parę dni wcześniej i zostawić w chłodnym miejscu lub po prostu zamrozić. Łazanki  z kapustą i grzybami będą też pysznie smakować w  duecie z wigilijną zupą grzybową.



makaron-kapusta-na-talerzu



 Łazanki  z kapustą i grzybami

Czas przygotowania: 60 minut + czas moczenia
Składniki:
  • 500 g domowej kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mielony kminek
  • mielone ziele angielskie
  • mielony listek laurowy
  • 1 opakowanie łazanek


Wykonanie:

Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin. Rano grzyby doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu przez 20 minut. Grzyby odcedzamy, zachowując wywar.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Dorzucamy pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut.
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy.




Komentarze

  1. Święta bez łazanków, łazanek? No właśnie... Chyba co rejon, to inaczej....?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D, no właśnie... u mnie zawsze bez łazanek :).

      Usuń

Prześlij komentarz