11/04/2016

Poznaj sie na tłuszczach


 Zapraszam na relację ze spotkania, które zostało zorganizowane w ramach kampanii "Poznaj się na tłuszczach". Wraz z innymi zaproszonymi na nie blogerami zgłębialiśmy naszą wiedzę na temat tłuszczów,  a także gotowaliśmy pyszne dania pod hasłem: zdrowo, nie znaczy bez tłuszczu.


Poznaj się na tłuszczach
24 października miałam przyjemność brać udział w warsztatach, których tematem przewodnim były tłuszcze. Spotkanie odbyło się w warszawskim Centrum Domowych Inspiracji, a zostało zorganizowane w ramach kampanii Poznaj się na tłuszczach. Celem kampanii jest edukacja na temat tego czym są tłuszcze, czym różnią się poszczególne kwasy tłuszczowe oraz jakie znaczenie wykazują dla zdrowia człowieka. Misją organizatorów jest podniesienie wiedzy Polaków w zakresie zdrowego żywienia, z naciskiem na przemyślany wybór produktów zawierających korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.



W trakcie niecodziennego spotkania towarzyszyli nam p. Ewa Kurowska, dietetyk kliniczny, ekspert kampanii oraz szef kuchni Jerzy Nogal. A czemu niecodziennego ? Ponieważ odbyło się ono w formie quizu, a zaproszeni blogerzy zostali podzieleni na dwie grupy. Na odpowiedź czekało 10 pytań, odnośnie zdrowych i niezdrowych tłuszczów. Okazuje się, że nasza wiedza wymaga jedna lekkiego uzupełnienia :-).
P. Ewa zwróciła też naszą uwagę na dokładne czytanie etykiet na produktach; na przykład niekorzystne dla zdrowia izomery trans na etykietach spożywczych częstą kryją się pod nazwą "częściowo utwardzone lub uwodornione tłuszcze". Aby podejmować świadome wybory, warto przed zakupem sprawdzać skład produktów !



Patronat nad kampanią objęły wiodące w naszym kraju instytucje wyznaczające i promujące zalecenia oraz normy w zakresie żywienia, takie jak Instytut Żywności i Żywienia, Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością oraz Zakład Medycyny Zapobiegawczej i Higieny Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.



Na drugą część spotkania przenieśliśmy się do studia kulinarnego, gdzie razem z Chefem Jerzym Nogalem przygotowaliśmy kremową zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym.













Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora.

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz