Szarlotka z antonówkami

ciasto-z-jablkami

Jesień to czas naszych pysznych polskich jabłek... Wrzesień i październik zawsze kojarzą mi się z szarlotką, jedynie wtedy na straganach możemy kupić najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w  chwilę.





Szarlotka z antonówkami
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm 
Składniki
Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki mąki Puszysta Krupczatka Lubella
  • 220 g zimnego pokrojonego w kostkę masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • tłuszcz do formy
  • kasza manna
  • mleko do posmarowania ciasta
Nadzienie
  • 1500 g antonówek
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki goździków
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • cukier puder



Wykonanie:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zwijamy w  folię spożywczą i chowamy na 2 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Owoce obieramy (nie wyrzucamy skórek, zrobimy z nich później domowy ocet) i kroimy mniejsze części. Wkładamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia.
Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz. 
Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego przy pomocy radełka paski o długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Paski układamy na cieście, a następnie wylepiamy nimi formę dookoła. Ciasto malujemy mlekiem. 
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem,

Komentarze

Prześlij komentarz