Ciecierzyca z pomidorami


 Już mamy połowę września  a na bazarach i na targach ciągle kuszą nas swoją czerwienią piękne i dojrzałe pomidory. Uwielbiam je ! I staram się je wykorzystywać w mojej kuchni ile się da, póki jeszcze są. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo proste do przygotowania danie, czyli ciecierzycę  z  pomidorami. Jest pyszne, zdrowe i bardzo pożywne.



Ciecierzyca z pomidorami
Czas przygotowania: 90 minut + czas moczenia
Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy Lestello
  • 1000 g podłużnych polnych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta chili
  • natka pietruszki


Wykonanie:
Ciecierzycę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na całą noc do namoczenia. Rano wodę odlewamy, wlewamy nową, lekko solimy i gotujemy, aż ciecierzyca będzie miękka. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Pomidory nacinamy i zalewamy wrzątnikiem. Zdejmujemy z nich skórkę i kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i dodajemy ciecierzycę. Smażymy przez pięć minut. Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do warzyw. Wszystko przyprawiamy, dokładnie mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy posiekaną natkę i podajemy.

Komentarze