8/03/2016

Sorbet arbuzowy


Lato w pełni, za oknem upały..., dlatego dziś zapraszam Was na sorbet arbuzowy. Jest bajecznie prosty do zrobienia, pięknie kusi nasze oczy i na pewno wspaniale orzeźwi nas w letni dzień. U mnie kolejka po lody ustawiła się jak pstrykałam fotki, a lody zniknęły od razu po tym jak zrobiłam ostatnie zdjęcie !
Przekonałam Was ? Jeśli tak, to pędźcie do sklepu po soczystego arbuza i do roboty ! Miłej pracy.





Sorbet arbuzowy
Czas przygotowania: 15 minut + czas mrożenia
Proporcje na 4 sztuki
Składniki: 
  • 500 g arbuza bez skóry
  • 2 kiwi
  • kilka łyżeczek zimnego mleka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • foremki do lodów
  • patyczki


Wykonanie:
Z arbuza usuwamy pestki. Wrzucamy go do blendera, dodajemy cukier i blendujemy. Jeśli arbuz jest mało słodki można dodać więcej cukru. Foremki do lodów napełniamy arbuzem do 3/4 wysokości. Wkładamy je do lodówki, aby lekko stężały. Następnie polewamy je łyżeczką mleka. Mleka nie może być za dużo, chodzi tylko o to, żeby zaimitować białą część skórki arbuza. Sorbety chowamy do lodówki. 
Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i blendujemy.
Gdy mleko się zetnie w lody wkładamy patyczki. Na wierzchu układamy kiwi. Wyrównujemy. Mrozimy około 4-5 godzin.
Przed podaniem foremki polewamy ciepła wodą. Wtedy lody wyjdą z nich bez problemu.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz