Pimientos de Padrón, czyli zielone papryczki z Galicji


Pimientos de Padrón, czyli zielone papryczki z Galicji, to jedne z najprostszych hiszpańskich tapas. Najlepiej smakują z kieliszkiem schłodzonego wytrawnego białego wina. Podajemy je w całości, jemy razem z pestkami trzymając za ogonek.
Papryczki pojawiły się ostatnio w naszych sklepach, szukajcie ich.



Pimientos de Padrón, zielone papryczki z Galicji
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
  • 250 g papryczek de Padrón
  • oliwa do smażenia
  • gruba sól morska

Wykonanie:
Papryczki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Jeśli zostanie na nich woda będą bardzo pryskać podczas smażenia. Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, powinno jej być sporo, tak aby papryczki były przykryte do połowy. Smażymy je z obydwu stron, aż będą lekko brązowe. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby obciekły. Posypujemy grubą solą i od razu podajemy.


Komentarze