Pieczone frytki z batatów


Od jakiegoś czasu w naszych sklepach zagościły na stałe słodkie ziemniaki, czyli bataty. Jest to gatunek byliny pochodzący z Ameryki Południowej i Środkowej. Warto po nie sięgać, ponieważ przewyższają one pod względami wartości odżywczych naszego tradycyjnego ziemniaka. I  nie dość, że są zdrowe i bardzo smaczne, to mają piękny kolor. Dziś zapraszam na pieczone frytki z batatów z dodatkiem rozmarynu i kuminu. Pyszny dodatek do obiadu.


Pieczone frytki z batatów
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 1000 g batatów
  • gruba sól morska
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego)
  • gałązki świeżego rozmarynu


Wykonanie:
Bataty obieramy ze skórki. Kroimy je w grube frytki ok. 1 x 1cm.  Bataty wrzucamy do miski skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, dodajemy kumin i dokładnie mieszamy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bataty wykładamy na blaszkę, posypujemy igiełkami rozmarynu i pieczemy około 20 minut, aż warzywo będzie miękkie.
Od razu podajemy.


Komentarze

  1. Czy zamiast kminku można dać coś innego?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kmin rzymski ma specyficzny smak i trudno go czymś zastąpić, ale można tu też użyć ulubionych przyprawach 🙂.

      Usuń
  2. Czy zamiast kminu można dać coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kminek można pominąć i dodać swoją ulubioną przyprawę. Może być papryka, imbir lub po prostu tylko sól i pieprz.
      Smacznego!

      Usuń

Prześlij komentarz