Warsztaty "Mój Ulubiony" na słodko i na słono


Zapraszam na relację ze smakowitych warsztatów kulinarnych z pysznym serkiem Mój Ulubiony  z Wielunia w  roli głównej.  Przygotowaliśmy pięć pysznych dań na słono i na słodko autorstwa Oliwii Bernady. Było wyśmienicie !




Warsztaty "Mój Ulubiony" na słodko i na słono
20 kwietnia miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z serkiem "Mój Ulubiony" na słodko i na słono. Spotkaliśmy się w studiu kulinarnym Smolna8 Food, które mieści się na warszawskim Powiślu, skąd z 18-go piętra roztacza się piękny widok na naszą stolicę. Smakowite warsztaty poprowadziła przeurocza Oliwia Bernardy (uczestniczka ostatniej 6-tej edycji TOP Chef i Chef kuchni restauracji Hotel Poziom 511).
W składzie serka, co należy mocno podkreślić, są tylko dwa składniki: śmietanka i kultury bakterii fermentacji mlekowej. Żadnych ulepszaczy, konserwantów... Serek jest gęsty i kremowy, idealny w smaku. Moja teściowa od lat piecze najlepszy sernik na świecie i jego głównym składnikiem jest właśnie serek z Wielunia. Całe szczęście od jakiegoś czasu produkty ze Spółdzielni z Wielunia są już dostępne w całym kraju.


Na początek zaserwowano nam pyszne śniadanie, oczywiście  z mlecznymi  produktami Spółdzielni Dostawców Mleka w Wieluniu, która ma ponad siedemdziesięcioletnie doświadczenie  w tej branży. Mogliśmy też spróbować pysznych past przygotowanych na bazie Mojego Ulubionego. Oprócz tego Julita z bloga Wrząca kuchnia poczęstowała nas swoimi pysznymi domowymi konfiturami.
Po obfitym śniadaniu i kilku słowach o mlecznych produktach wzięliśmy się za gotowanie. Oliwa przygotowała dla nas pięć wyśmienitych przepisów:
  • dorsza pod kruszonką zwędzonej ryby i razowego chleba podawanego z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami
  • pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową
  • proję na kukurydzianej mące z twarożkowym nadzieniem
  • mus z białych szparagów, twarożku i białej czekolady
  • sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową







Moja ekipa miała za zadanie przygotować sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową. Uwielbiam serniki, więc ten przepis Oliwii z gotowanymi batatami bardzo mnie zaintrygował, tym bardziej, że nie miał  w sobie ani grama mąki. Przepis jest bardzo prosty, sernik pysznie się upiekł. I mimo, że jedliśmy go nie do końca schłodzony był rewelacyjny.







Wszystkie dania udały się nam w 100% i wyszły rewelacyjnie. Serek Mój Ulubiony zdał egzamin na szóstkę !  Zarówno w daniach wytrawnych, jak i w tych słodkich. Po przygotowaniu wszystkich potraw wspólnie zasiedliśmy przy długim stole i jedliśmy i gadaliśmy i gadaliśmy... Muszę szczerze przyznać, że były to bardzo udane, smakowite, inspirujące i sympatyczne warsztaty. Jeszcze raz dziękuję organizatorom za super atmosferę i oczywiście za zaproszenie.




Komentarze

Prześlij komentarz