5/15/2016

Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy


Temat ciecierzycy dosyć czeto pojawia się na moim blogu. Bardzo lubię te okrągłe ziarenka, są bardzo smaczne i zdrowe. Jakiś czas temu podawałam przepis na  mąkę z ciecierzycy (besan), dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Podałam je z hummusem i ziarenkami granatu. Wyszło pysznie ! Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie. 




Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 100 minut
Składniki:
  • 280 g mąki z ciecierzycy (besan)
  • 550 ml wody
  • 3/4 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • ziarenka granatu

Wykonanie:
Do miski wlewamy wodę i po trochu wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Dodajemy sól i oliwę. Wszystko mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 60 minut.
Cebulę kroimy  w cienkie piórka i wrzucamy do ciasta wraz  z tymiankiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Foremkę obficie smarujemy oliwą i wykładamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut, aż placek ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika placek posypujemy grubą solą i pieprzem.
Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz