Makaron pełnoziarnisty ze szparagami

makaron-ze-szparagami-widok-z-gory

Makaron pełnoziarnisty, oliwa, czosnek i ... szparagi ! To takie proste i baaardzo pyszne. Uwielbiam takie nieskomplikowane dania. Właśnie rozpoczął się sezon na szparagi, nie sposób więc ich nie wykorzystać w kuchni. Ja najbardziej lubię te zielone. Wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć lub ugotować na parze i są gotowe do jedzenia.


Muszę przyznać, że z lekką niepewnością podeszłam do tych makaronów, ponieważ kiedyś próbowałam innych makaronów pełnoziarnistych i szczerze powiedziawszy nie przekonały mnie... Tym razem jednak był to strzał w dziesiątkę ! Makaron Lubella Pełne Ziarno po ugotowaniu jest sprężysty, ma naturalny kolor i nie skleja się. Jest wyprodukowany z mąki z pełnego przemiału, przez co zachowuje wiele wartości odżywczych i składników mineralnych, zawiera także dużą ilość błonnika. Idealnie nadaje się zarówno do dań na ciepło, wytrawnych i na słodko,  jaki i do sałatek. Gotuje się go tylko 8 minut, taki al delnte jest najlepszy.

Makaron pełnoziarnisty ze szparagami

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie makaronu pełnoziarnistego gniazdka wstążki
  • oliwa  z oliwek EV
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 3 łyżki wiórek sera typu parmezan
  • klarowane masło do smażenia


Wykonanie:
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy łebki, które odkładamy na bok. Łodyżki kroimy na 3 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski.
Ma patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i czosnek, przesmażamy i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy przez 3 minuty. Na minutę przed końcem dodajemy łebki szparagów. Szparagi powinny zostać al dente. Warzywa solimy i oprószamy płatkami chili.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Wrzucamy makaron i gotujemy 8 minut al dente.
Makaron odcedzamy, wrzucamy do miski, dodajemy szparagi, skrapiamy oliwią, posypujemy serem, mieszamy i od razu podajemy.



Komentarze

  1. Świetne połączenie szparagów z makaronem w pysznym daniu :) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji MAKARONOWY LUNCHBOX DO PRACY organizowanej na Durszlak i Mikser Kulinarny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz