Koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango

kolorowy-koktajl-owocowy

Dziś na blogu przepis na koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango.  To zdrowa i smakowita propozycja na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Koktajl spokojnie można przygotować poprzedniego dnia, zamknąć w  słoiczku i schować do lodówki.
Chia, szałwia hiszpańska, to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, której nasiona wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 pozwalają zachować wysoką sprawność umysłową, korzystnie wpływają na procesy pamięciowe. Zdrowe tłuszcze nienasycone  pozytywnie oddziałują na nasze samopoczucie, wspomagają układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy. Są także  źródłem pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka.
 



Koktajl jogurtowy z nasionami chia i mango
Czas przygotowania: 3 godziny
Składniki:
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1/2 dojrzałego mango
  • garść jagód goji
Wykonanie:
Do słoiczka wsypujemy nasionka chia, dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny. Gdy nasionka napęcznieją mango kroimy w kostkę i blendujemy. Przekładamy do słoiczka  z jogurtem i posypujemy jagodami goji.
 

Komentarze

Prześlij komentarz