Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową


W ramach cotygodniowej akcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style, przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty.




Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową
Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej)
  • 2 i 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej
  • 1/3 łyżeczki sol himalajskiej
  • 1 łyżka oregano
  • listki rukoli
  • czarne oliwki
Pasta z tuńczykiem:
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól
  • pieprz
  • listki natki pietruszki

Wykonanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc.
Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy.
Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą i natką pietruszki.


Gotowałyśmy wspólnie z blogami:

Komentarze

Prześlij komentarz