Serowe słone paluszki z kminkiem

paluszki-z-sezamem-na-czarnym-tle

Karnawał w pełni, trzeba z niego korzystać, bo w tym roku jest zdecydowanie krótszy. Przed nami jeszcze tylko dwie karnawałowe soboty. Jeśli będziecie robić domówkę, to serdecznie polecam Wam ten przepis na pyszne domowe paluszki. Są bardzo proste do zrobienia. Koniecznie zróbcie z podwójnej porcji, bo bardzo szybko znikają !




Serowe słone paluszki z kminkiem
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 200 g tłustego białego sera
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • sól gruboziarnista
  • kminek
  • mleko do posmarowania paluszków





Wykonanie:
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego miękkie masło pokrojone w kostkę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość ok. 5 mm. Malujemy je mlekiem, posypujemy solą i kminkiem. Następnie kroimy radełkiem na paluszki o szerokości 1.5 cm i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut, aż paluszki ładnie się przyrumienią.



Komentarze

Prześlij komentarz