12/26/2015

Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i TABASCO®


Dziś zapraszam Was na relację ze smakowitych warsztatów z orzechami, sosami Kikkoman i TABASCO®  w roli głównej, które odbyły się  niedawno w warszawskiej restauracji Trzy kolory.




Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i TABASCO®
10 grudnia w warszawskiej restauracji Trzy kolory, na zaproszenie Kikkoman i TABASCO® miałam przyjemność uczestniczyć  warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.



W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować:
  • Świąteczną zupę  z orzechów włoskich
  • Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi
  • Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek
  • Karpia  w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie
  • Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem


Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. 




Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy.
Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony.
Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną rybą. 







Bardzo dziękuję markom Kikkoman i TABASCO® za zaproszenie na te świąteczne i bardzo inspirujące warsztaty.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz