Serki wędzone w przyprawach


W niedzielę wraz z przyjaciółmi wędziliśmy wędliny na Święta (przepisy pojawią się wkrótce na blogu). Były szynki, polędwice, kiełbasy cienkie, grube, sól morska i po raz pierwszy serki. Serki najpierw leżały w solance, a potem obtoczyłam je w przyprawach. Wyszły przepyszne, na pewno będziemy powtarzać, testując inne posypki. Do wędzenia nadają się tylko serki typu włoskiego, a nie zwykłe białe sery. Ja kupiłam serki Pilos z Lidla, dobre są też serki Capri.
 
A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama →  kulinarne_przygody_gatity, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania. Serdecznie polecam, kliknij i zaobserwuj 💗
 
 
 


Serki wędzone w przyprawach
Czas przygotowania: 24 godzin marynowanie + 4 godziny wędzenia
Składniki:
  • 3 serki typu włoskiego
  • 1 litr wody
  • 80 g soli kamiennej niejodowanej
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki papryki
  • 1,5 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • gaza


Wykonanie:
Sól rozpuszczamy dokładnie w  wodzie. Serki umieszczamy w kamionkowym naczyniu, zalewamy solanką. Serki powinny być całkowicie przykryte płynem. Zostawiamy je na 24 godziny.
Po upływie tego czasu serki wyjmujemy, lekko odciskamy i każdy obtaczamy w jednej z przypraw.
Każdy serek układamy na kawałku gazy, zbieramy cztery rogi gazy i zawiązujemy je sznurkiem, robiąc na końcu sznura pętelkę do powieszenia serka na kiju w wędzarni lub na haku.
Serki wędzimy przez 4 godziny w temperaturze nie wyższej niż 40-45 stopni Celsjusza. W wyższej serki się rozpłyną. Serki odkładamy do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy gazę, kroimy w plastry i delektujemy się doskonałym smakiem.

Komentarze

  1. Pani Agatko, do wędzenia nadają się każde sery, nasze twarogowe też, tylko trzeba je wcześniej obsuszyć lub odcisnąć np. w prasie do sera. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenną informację, bo pytałam specjalistów od wędzenia i twierdzili, że nasz twarogowe się nie nadają, bo płyną w wyższej temperaturze. Przetestuję :-).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od temperatury otoczenia. Jeśli jest chłodno to nie ma takiej potrzeby, natomiast jeśli mamy 30 stopniowy upał, to dobrze jest je włożyć do lodówki.

      Usuń
  3. A serki z szklance dajemy do lodówki czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wędzę serki w siatce wędzarniczej 5h w temperaturze 50 stopni, wędziłem na początku w gazie ale w siatce wychodzą lepsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasami wędzę w siatce, ale wygodniej mi jest w gazie, łatwiej się wiąże.

      Usuń
  5. Robiłem juz kilka razy te serki są pyszne polecam każdemu przepis wspaniay a smak boski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :). Cieszę się, że smakują.

      Usuń
  6. Powiem tak ....super polecam każdemu kupujemy te z lidla eksperymetujemy z roznymi smakami polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, moje też Lidlowe :).
      A jakie smaki polecacie ? Chętnie skorzystam z nowych inspiracji.

      Usuń
  7. Serki typu włoskiego po ostygnięciu wkładamy do lodówki i jemy je na drugi dzień.
    Jest jeden taki ser który moczy się w solance 5 procent przez 4 godziny i wędzi 3-4 godziny w temperaturze który jest lepszy od wędzonego oscypka, czu buncu to jest wedzona mozzarella z bazylia w kulce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my serki wędzone po ostygnięciu zjadamy i wcale nie czekamy do następnego dnia.
      Natomiast czy wędzona mozzarella jest lepsza o oscypka, to już indywidualna kwestia.

      Usuń
  8. Serki są super u mnie w domu i wśród znajomych robią furorę ,ja swoje obtoczylam w papryce i czosnku niedzwiedzim

    OdpowiedzUsuń
  9. Te z Lidla najlepsze są do wędzenia bo są zwięzłe. Ja umieszczam je w zimnej solance 10% na 12 godz. Fajnie się wysolą do środka. Raz trzymałam w solance 8% ale dłużej i wyszły zbyt słone. Obtaczam je w ziołach prowansalskich (wersja delikatna) lub czubricy czerwonej (wersja ostra).

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam i pozdrawiam wędzarniczą Brać .Wolę wędzić serki w siatce bo gaza ma taki dziwny zapach. Polecam serki czosnkowe ,wyciskam na serek po ząbku czosnku przez praskę i zalewam solanką po 2 godzinach ,po odsączeniu z solanki obtaczam w niedżwiedzim czosnku ,pycha.Kapitalne są w kolorowym pieprzu młotkowanym ozdobione u góry całymi ziarnami na mokro!Podpiekałem serki /włoskie z biedry / w wędzarni do 110 stopni i były świetne ,takie scypkowate. Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Sery z lidla pilos robie juz parę lat. Bardzo dobre są z kozieradką a także obsypane cebulką w kostce

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Ser wytrzyma nawet 100 stopni Celsjusza skórka się tylko bardziej przypiecze. Ja wędze od 50 do 60 stopni i też jest ok. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wszystko zależy od serów, moje powyżej 50 płyną. Natomiast na pewno nie wędziłabym żadnych w temperaturze 100 stopi.

      Usuń
  13. Czemu sól morska a nie zwykła kuchenna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może też być zwykła kuchenna, ja z reguły używam morskiej lub himalajskiej.

      Usuń
  14. Jak długo Można przechowywać takie serki? Zawsze zjadamy praktycznie na bieżąco ale tak ciekawości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kilka dni spokojnie poleżą, u nas też znikają na bieżąco :)

      Usuń
    2. podsuszone przez dobę w lodówce, a następnie pozawijane w torebki śniadaniowe papierowe i w woreczku foliowym, żeby nie wyschły, to moje przetrwały w lodówce nawet 2-3 miesiące :) sól i wędzenie dobrze konserwują

      Usuń
  15. Pakuję próżniowo i wtedy jestem pewna, że nic mu się "nie stanie" w lodówce ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. Z mężem zrobiliśmy capri z świeżo mielonym czarnym pieprzem, odrobiną soli himalajskiej, czerwoną słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wyszły pycha.
    Następne chce zrobić z tymiankiem i kolędrą.
    Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  17. 80g soli na litr 12godzin. Na 24 godziny jest nie zjadliwie słone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takie są proporcje. Może waga szwankuje lub zostało źle odważone?
      Robię od lat, wiele innych osób też robi i jest ok.

      Usuń
  18. Ja jako przyprawy też używam czosnek,są pycha.

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis sprawdzony. Robiłem wiele razy, ale wędzę w normalnej temperaturze i nigdy lidlowskie mi się nie rozpadły w 80 stopniach. Bez przypraw też są niezłe, zwłaszcza takie ciepłe prosto z wędzarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, dzięki za info, przetestuję 🙂

      Usuń
    2. Witam mam pytanie jakieś podpowiedzi czym obtoczyć serki jakie przyprawy

      Usuń
    3. Przyprawy są podane w przepis. Można tu dodać także rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, bazylię, oregano, co kto lubi tak naprawdę.

      Usuń
  20. Sery wędzę w 17 różnych przyprawach . Jednorazowo kilkadziesiąt sztuk , a wędzę je na rusztach

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz