Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego


Jak patrzę na dynie i na bataty, to aż mi się oko cieszy. Uwielbiam ich kolor. I muszę przyznać, że po ugotowaniu wyglądają równie pięknie. Dziś na blogu bardzo prosta zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego.
Przepis na pieczoną dynie i bataty znajdziecie również tutu. Na blogu są również inne przepisy na zupę z  dynią w roli głównej: zupa dyniowa z marchewką, zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, zupa-krem z pieczonej dyni.



Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 400 g pieczonych batatów
  • 500 g pieczonej dyni
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 kopiasta łyżeczka kuminu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:
Dynię i batata kroimy plastry, smarujemy oliwą z oliwek, oprószamy solą i kuminem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie.
Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku  i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy solą i kuminem.

Komentarze

Prześlij komentarz