11/17/2015

Zdrowa jesień z Sante - konkurs


Serdecznie zapraszam na konkurs ze zdrowymi produktami marki Sante  która jest ekspertem żywności funkcjonalnej i ma  w swojej ofercie ponad 200 produktów obejmujących między innymi: produkty sojowe śniadaniowe, otręby, kasze, ziarna, bakalie, batony.  Firma prowadzi również edukację prozdrowotną.
Więcej informacji o konkursie poniżej.


Zdrowa jesień z Sante - konkurs

Waszym zadaniem będzie przygotowanie zdrowego dania z wykorzystaniem któregoś  z produktów, które posiada w  swojej bogatej ofercie Sante i przesłanie przepisu wraz ze zdjęciem potrawy.
Użyjcie swojej wyobraźni kulinarnej, wykorzystajcie sezonowe owoce i warzywa. Nie bójcie się odważnych i zaskakujących połączeń składników. 
Prawidłowe zgłoszenie konkursowe, to takie, które zawiera i przepis i zdjęcie.
Do wygrania są dwa zestawy produktów Sante, w których skład wchodzą sól himalajska, brązowy cukier, ksylitol, granola, musli, amarantus, quinoa, sezam, jagody goji, masło orzechowe, batony, ciastka, chrupkie pieczywo, wafle ryżowe, łuska gryczana i kasza jaglana.

Konkurs trwa od dnia 17 listopada do godziny 23:59 dnia 27 listopada 2015 roku.

Proszę o zamieszczanie przepisów  w komentarzu pod tym postem.  
Zdjęcie przedstawiające przygotowane przez Was danie można wysyłać na adres kontakt@kulinarneprzygodygatity.plProszę o podanie w tytule "Zdrowa jesień z Sante - konkurs".

Przepisy można również dodawać na  fanpagu mojego bloga na Facebooku
Będzie mi miło jeśli polubicie na Facebooku   mój fanpage.

Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja, czyli Agata, autorka bloga Kulinarne przygody Gatity. Fundatorem nagrody jest marka Sante, natomiast wysyłką nagród zajmuje się agencja marketingowa Synertime
2. Zwycięzców konkursu wybieram sama. Wyniki konkursu zostaną opublikowane na blogu i na fanpage bloga w ciągu 3 dni od momentu zakończenia konkursu.
3. Przez kolejne 7 dni czekam na przesłanie danych teleadresowych do wysyłki nagrody. Wysyłka jest możliwa tylko na terenie Rzeczpospolitej Polskiej.
4. Każdy zgłaszający może dodać nieokreśloną ilość przepisów. Wpisy muszą być podpisane nickiem lub imieniem, te anonimowe będą usuwane. Niezależnie od ilości zgłoszonych przepisów nagrodę można wygrać tylko jedną.
5. Zgłoszony przepis nie może być przekopiowany z książki, strony internetowej czy też bloga (nie dotyczy jeśli jest to Wasz autorski blog). Zdjęcia, które będą przysyłane  w załączeniu do przepisu muszą być Waszego autorstwa. Przepisy, które będą kopią innych przepisów będą usuwane z konkursu.
6. Na fanpage Kulinarnych przygód Gatity na FB utworzę album,  w którym będę zamieszczała nadesłane przez Was zdjęcia. Przesłanie zdjęć jest równoważne z tym, że wyrażacie zgodę na ich publikacje  na blogu i w galerii konkursowej na fanpage.
7. Zastrzegam sobie możliwość przedłużenia konkursu.
8. Dodanie zgłoszenia konkursowego oznacza akceptację powyższego regulaminu.




Print Friendly and PDF

107 komentarzy:

  1. Czy na zdjęciu potrawy musi być także produkt Sante?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, zgodnie z regulaminem nie jest wymagany.

      Usuń
  2. Kolorowa sałatka z Amarantusem

    Składniki:
    2 garście młodego szpinaku
    2 garście rukoli
    2 duże pomidory
    pół szklanki (200ml) suchego amarantusa Sante + 34/ szklanki wody
    1 czerwona papryka
    100g czarnych oliwek
    100g żółtego sera
    1 łyżka słonecznika Sante
    1 łyżeczka orzeszków piniowych
    sos: 2 łyżki oleju lnianego + łyżeczka soku z cytryny, łyżeczka musztardy, szczypta soli i szczypta pieprzu.

    Przygotowanie:
    Amarantus przygotowujemy według przepisu: Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Powinien wchłonąć całą wodę.
    Szpinak i rukole myjemy, rwiemy na kawałki.
    Pomidory i paprykę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
    Żółty ser kroimy w drobną kosteczkę.
    Do miski wrzucamy rukole i szpinak-mieszamy. dodajmy zółty ser i oliwki, mieszamy, dodajemy amarantus plus pomidor z papryka mieszamy delikatnie.
    Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe i słonecznik.
    Sałatkę polewamy sosem lnianym i posypujemy orzeszkami i słonecznikiem.
    Pyszne i bardzo zdrowe!
    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  3. Sałatka gruszkowo- selerowa z dodatkiem żurawiny


    Składniki:

    1 seler ( około 0,4kg)

    3 gruszki

    80g suszonej żurawiny Sante

    sok z 1 cytryny

    1 jogurt naturalny 150g

    2 łyżki majonezu




    Wykonanie:

    Seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach.
    Gruszki obrać, wydrążyć środek i pokroić w bardzo drobną kostkę.
    Seler, gruszki i żurawinę wymieszać razem, dodać majonez i doprawić sokiem z cytryny.
    Sałatkę odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Dodatkowo można sałatkę udekorować.



    Pozdrawiam Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Batony sandwich

    Ciasto:
    200g płatków owsianych błyskawicznych Sante
    150g startej marchewki
    200g drobno posiekanych suszonych daktyli
    100g zmielonych migdałów Sante ze skórką
    3 łyżki siemienia lnianego Sante
    2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
    2 łyżki brązowego cukru trzcinowego Demerara od Sante
    2 białka

    Masa budyniowa:
    300ml świeżego soku pomarańczowego
    3 żółtka
    1 łyżka cukru
    55g skrobi kukurydzianej
    50g posiekanej białej czekolady

    WYKONANIE
    Ciasto
    Wymieszać płatki owsiane z siemieniem lnianym, bakaliami, cukrem trzcinowym i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
    Wystudzić w formie.

    Masa budyniowa
    Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlewać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.

    Pozdrawiam Aronia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ apetyczne :-).
      Serdecznie dziękuję za udział w konkursie.

      Usuń
  6. Ciasteczka szczęścia Szybie ciasteczka do wykonania ,mega zdrowe , zdużą ilością bakalii Sante ,ziaren z miodem i bananami.Po zjedzeniu takiego ciasteczka dostajemy mnóstwo pozytywnej energii na cały dzień.

    Składniki:
    2 jajka,2 duże banany,2 szkl.płatków owsianych Sante,1,5 szkl .mąki,6 łyżek płynnego prawdziwego miodu,10 dag roztopionego,wystudzonego masła,4 łyżki otrąb owsianych Sante,1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,4 łyżki orzechów drobno pokrojonych(włoskie lub laskowe),4 łyżki suszonej żurawiny Sante,2 łyżki siemienia lnianego Sante,4 łyżki skórki pomarańczowej(łączna ilość bakalii ok.20 dag)
    Sposób przygotowania:
    Wykonanie:Jajka ubijamy mikserem na puch,ciągle ucierając dajemy stopniowo miód,następnie wystudzone masło,dodajemy obrane i zmisowane banany i zmiejszając obroty miksera dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,następnie otręby .Na koniec dajemy pozostałe składniki.Dokładnie mieszamy.Blaszkę do pieczenia ciast wykładamy brązowym papierem do pieczenia placków.Nakładamy po pełnej łyżce ciasta w odstępach(łyżką nadajkemy ciasteczkom okrągły kształt).Pieczemy ciasteczka w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok.170 stopni przez ok.25-35 min.
    Pozdrawiam Agnieszka Rec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  7. CZEKOLADOWY MUFFIN Z DYNIĄ
    [przepis autorski]
    /1 porcja = jeden duży muffin/

    Składniki:

    40 g mąki pełnoziarnistej
    40 g płatków jęczmiennych
    kawałek dyni pokrojony w kostkę
    jajko
    łyżka kakao
    3 łyżki ziaren amarantusa Sante
    łyżeczka melasy z karobu
    łyżeczka cukru dark muscovado
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    łyżeczka masła klarowanego
    płatki migdałów do dekoracji

    Przygotowanie:

    Płatki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia.
    Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami (w tym z pokrojoną dynią) oraz z płatkami (oprócz płatków migdałowych).
    Ciasto powinno być gęste, ale tak by można było je przelać do foremki.
    Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste - mleka krowiego lub sojowego.
    Udekorować płatkami migdałów.
    Przelać do foremki i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

    Pozdrawiam
    Sandra
    sandra000@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  8. Mój przepis na zdrowe batony snickersy z masłem orzechowym Sante :)

    Przekąska na drugie śniadanie wcale nie musi być nudna! Może to być coś słodkiego, ale totalnie zdrowego! Składniki:
    - łyżka miodu,
    - kakao (ok. 3 łyżki)
    - mąka żytnia (szklanka)
    - posiekane orzechy,
    - 4 łyżki masła orzechowego Sante
    - szklanka płatków owsianych
    - jajko
    - 2 łyżki oleju kokosowego
    - 1/5 szklanki mocnej kawy

    Jajko, olej, miód, kawę i masło orzechowe miksujemy. Potem dodajemy do masy kakao, połowę posiekanych orzechów, płatki owsiane i mąkę. Całość wykładamy na blaszce na papierze i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Po wyjęciu smarujemy z wierzchu masłem orzechowym i posypujemy resztą orzechów. Gotowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  9. Razowe placuszki z gruszką

    Serdecznie polecam wypróbować właśnie te placuszki. Robi się je w kilka minut. Wystarczy obrać gruszki, wymieszać wszystkie składniki, usmażyć i jeść :) Smacznego!

    Składniki: (na około 10 placuszków)

    Ciasto:
    1,5 szkl mąki eko żytniej razowej SANTE
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 szkl jogurtu naturalnego
    2 jajka
    1-2 łyżki miodu
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    2 gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę.

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    ulubione dodatki, np. miód, owoce, dżem.

    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki (oprócz gruszek) wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać pokrojone w kostkę gruszki. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Podawać na ciepło ulubionymi dodatkami. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  10. Jabłkowe placuszki z płatków owsianych

    Najlepiej smakują tuż po zdjęciu z patelni, gdy są jeszcze ciepłe ;D I od razu moja rada...polecam podwoić składniki, bo placuszków wychodzi malutko, a są obłędnie smaczne!

    Składniki:(na około 8 placuszków)
    2 małe jabłka
    2 jajka
    4 łyżki płatków owsianych SANTE
    4 łyżki otrębów owsianych SANTE
    3,5 łyżki mąki pełnoziarnistej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szczypty cynamonu

    Przygotowanie:
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka i zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (razem ze startymi jabłkami) i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (po około 2 łyżki). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam miód i owoce. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  11. Pieczone pierożki drożdżowe z serkiem wiejskim i jagodami goji

    Zdrowsza wersja pierogów. Nadziane przepysznych farszem z serka wiejskiego i jagód goji. Pieczone w piekarniku. Polecam!

    Składniki:

    Ciasto:
    200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki razowej
    10 g świeżych drożdży
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml letniego mleka
    szczypta soli
    1 łyżka ksylitolu SANTE

    Nadzienie:
    200 g serka wiejskiego
    4 łyżki jagód goji SANTE

    Dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka do posmarowania
    jogurt naturalny do podania
    skórka z pomarańczy do podania


    Przygotowanie:

    1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z ksylitolem oraz kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta ( w razie konieczności podsypać mąką, lub dodać jeszcze trochę mleka) Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.

    2. Nadzienie: Serek wiejski wymieszać z jagodami goji.

    3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, a następnie cienko rozwałkować. Za pomocą okrągłej szklanki wykrawać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zlepić jak pieroga. Pierożki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia. Napuszone posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w 180 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Podawać z jogurtem naturalnym i skórką z pomarańczy. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  12. Jesienny makaron z dynią, brukselką i orzechami włoskimi

    Jesienny makaron z brukselką, orzechami włoskimi i królową jesieni-dynią. Wszystkie smaki wyśmienicie się uzupełniają, tworząc naprawdę pyszne danie, które może umilić nam niejeden chłodny wieczór. Polecam!


    Składniki: (na 2 porcje)
    150 g makaronu kokardki
    300 g dyni
    80 g orzechów laskowych SANTE
    100 ml śmietany 18%
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 g brukselki
    garść kukurydzy i zielonego groszku
    50 g startego parmezanu
    sól, pieprz, majeranek


    Przygotowanie:
    Makaron oraz brukselkę ugotować al-dente, odcedzić.
    Dynię oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Przyprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15-20 minut do miękkości. Gdy dynia lekko przestygnie, obrać ją ze skórki.
    Śmietanę wylać na patelnie, dodać posiekaną natkę pietruszki, groszek, kukurydzę oraz odrobinę wody. Wymieszać, przyprawić i gotować kilka minut. Pod koniec dodać dynię, makaron, brukselkę, parmezan oraz posiekane orzechy włoskie. Dobrze wszystko wymieszać do połączenia składników. Podawać na ciepło. Smacznego!

    akrobatka@spoko.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  13. Krupnik jesienny z suszonymi grzybami i ogórkiem kiszonym

    Składniki:
    • 50 dag karkówki
    • 2 garście suszonych grzybów
    • 7 łyżek kaczy jęczmiennej pęczak SANTE
    • 4 duże ziemniaki
    • 6 ogórków kiszonych
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
    * pieprz
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • natka pietruszki
    Sposób przygotowania: 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy jogurtem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  14. Leśna karkówka z suszonymi pomidorami
    Składniki:
    4 plastry karkówki
    2 garście suszonych grzybów
    słoik suszonych pomidorów
    łyżka rozmarynu
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    łyżka mąki
    sól morska jodowana drobnoziarnista
    pieprz
    kasza gryczana prażona SANTE
    Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy. Zalewamy dwoma szklankami wody. Odstawiamy aż napęcznieją. Mięso lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C. ok. 1 h. Grzyby gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Dodajemy rozmaryn i pokrojone w cienkie paski pomidory. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorącym sosem polewamy mięso wyciągnięte z piekarnika. Danie podajemy z kaszą gryczaną przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  15. Grzybowy gulasz z ogórkiem konserwowym

    Składniki:
    * 65 dag szynki
    * 35 dag suszonych grzybów (namoczonych w 2 szklankach wody)
    * 2 cebule
    * 3 ziela angielskie
    * 2 liście laurowe
    * szklanka bulionu (może być z kostki)
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    * 5 ogórków konserwowych
    * sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
    * pieprz
    * kasza gryczana prażona SANTE
    * tłuszcz do smażenia

    Sposób przygotowania: Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody i moczymy do czasu aż napęcznieją i zmiękną. Gotujemy je w wodzie w której się moczyły do czasu aż zmiękną. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiany kolor, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Smażymy do czasu aż cebula zmięknie. Przekładamy do garnka. Do mięsa dodajemy grzyby razem z wodą w której się moczyły i dolewamy szklankę bulionu. Dusimy na małym ogniu ok. 1 h. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy je do mięsa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 15 min. Podajemy z kasza gryczaną przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  16. Cukinia z kaszą kus-kus i tuńczykiem
    Składniki:
    2 średniej wielkości cukinie,
    puszka tuńczyka (u mnie 130 g po wyciągnięciu z zalewy),
    pół szklanki kaszy kus-kus SANTE,
    1 zielona papryka,
    2 ząbki czosnku,
    sok wyciśnięty z 1 cytryny,
    słoik suszonych pomidorów,
    łyżka ziół prowansalskich,
    sól morska jodowana drobnoziarnista SANTE
    pieprz
    kulka mozzarelli (125g).
    Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i wydrążamy środek pozbawiając ją pestek. Solimy ją i pieprzymy. Kaszę kus-kus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka rozdrabniamy. Paprykę, suszone pomidory kroimy w kostkę (zalewę zachowujemy). Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. 5 łyżek zalewy z pomidorów mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy ze składnikami nadzienia. Farszem wypełniamy cukinię, podypujemy startą na tarce mozzarellą. Układamy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C. ok 30 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  17. Omlet cynamonowo - owsiany z gruszką i granatem
    Składniki:
    5 łyżek płatków owsianych Sante
    2 jajka
    1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
    słodzidło: u mnie odrobina miodu
    szczypta cynamonu
    olej kokosowy
    Zalać płatki ok. 150 ml wrzącej wody można to zrobić nawet wieczorem i mieć gotowe na rano. Do płatków wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dodać sodę ,miód, cynamon i ponownie wymieszać.
    Rozgrzać patelnię natłuszczoną olejem kokosowym i smażyć z obu stron. .
    Podawać z dowolnymi dodatkami - na zdjęciu z jogurtem greckim, gruszką, granatem i wiórkami kokosowymi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
    2. I zapomniałam dodać: piękna fotka :-).

      Usuń
  18. Kremowa zupa szpinakowa z kaszą jaglaną - wege, dietetyczna :)

    Składniki (3-4 porcje):
    0,5 świeżych liści szpinaku
    2 średnie cebule
    5 ząbków czosnku
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1 pasternak
    kawałek selera
    kawałek pora
    1-2 łyżki oleju rzepakowego
    80 g kaszy jaglanej Sante
    przyprawy: sól morska, curry, pieprz cayenne, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i prawdziwy
    1 l wody

    Przygotowanie:
    1. Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut.
    2. W tym czasie kiedy gotuje się wywar na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż chwilkę posiekaną cebulkę i czosnek.
    3. Następnie dodaj umyty szpinak, podlej wodą, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.
    4. Ugotuj 80 g kaszy jaglanej - 2 porcje wody na 1 porcje kaszy.
    5. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut.
    6. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną.
    7. Kolejno całość zblenduj na gładki krem.
    8. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego :)

    Pozdrawiam :)
    dwarazyem@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  19. Naleśniki owsiane - tylko 3 składniki! :)

    Składniki:
    50 g płatków owsianych Sante
    1 jajko
    100 ml mleka

    Dodatki (wg uznania)
    serek grani
    powidła śliwkowe 100% owoców

    Przygotowanie:
    1. Do malaksera wsyp płatki owsiane i zmiel na mąkę. Jeżeli masz w posiadaniu gotową mąkę owsianą - super! Pomiń ten etap i przejdź do następnego ;)
    2. Dodaj jajko i mleko. Zmiksuj.
    3. Na dobrze rozgrzanej patelni wylej porcję ciasta i smaż ok. 1.5 minuty z każdej strony. Smażąc na małej patelni wyjdą 4 naleśniki.
    4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

    Pozdrawiam ;)
    dwarazyem@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  20. 100 % chleb orkiszowy z ostropestem, na drożdżach :)

    Składniki:
    500 g mąki orkiszowej
    2 łyżki ostropestu plamistego mielonego Sante
    1 łyżeczka soli morskiej
    40 g świeżych drożdży
    200 ml wody
    100 ml gorącej wody
    mix ziaren
    2 łyżki mleka

    Przygotowanie:
    1. W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
    2. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże.
    3. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając 100 ml gorącej wody (w razie potrzeby podsyp mąką).
    4. Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1h.
    5. Następnie wyrośnięte już ciasto przełóż do formy - keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko uklep i ponownie odstaw pod przykryciem na 30 minut.
    6. Piekarnik nagrzej do 200*C.
    7. Chlebek posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i obsyp ziarenkami.
    8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 200*C, a następnie przez 30 minut w 180*C.


    dwarazyem@wp.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam, że pod dodanymi przepisami piszę Pani "dziękuję...", co uważam za przyjęcie przepisu. Mam rozumieć, że moje nie zostały zakwalifikowane, skoro pod nimi nic nie ma, mimo że dodane później przez uczestników przepisy zawierają od Pani komentarz? Pytam, ponieważ nie wiem czy mam oczekiwać na dalszy rozwój konkursu ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ależ oczywiście proszę oczekiwać na dalszy rozwój. Zdjęcia zostały dodane do albumu na FB, wszystko jest ok :-).
      Komentarz widocznie przeoczyłam, dziękuję za czujność :D.

      Usuń
    3. To super :) Dziękuję za odpowiedź ;)

      Usuń
  21. Wanliowo gruszkowe placuszki z cynamonową nutą i żurawiną

    Składniki na ok 6 sztuk
    1 gruszka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pełnoziarnistej
    żurawina Sante według uznania
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta cynamonu
    kropla aromatu waniliowego
    serek waniliowy, lub jogurt naturalny
    olej kokosowy do smażenia

    Wykonanie: gruszkę ścieramy na drobnych oczkach, wbijamy jajko, dodajemy mąke, sodę, cynamon i aromat waniliowy i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie natłuszczoną olejem kokosowym i smażymy z obu stron. Podajemy przełożone serkiem lub jogurtem, posypujemy żurawiną wedle uznania . Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  22. Owsianka na mleku migdałowym z jesiennymi owocami

    40 g płatków owsianych Sante
    130 ml mleka migdałowego
    poł gruszki i jabłka
    3 śliwki węgierki
    kilka winogron
    cynamon

    Wykonanie banalne:
    Płatki gotujemy na mleku, dekorujemy owocami posypujemy cynamonem i jemy!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  23. Bezglutenowe, owsiane muffiny z musem jabłkowym
    przepis na 6 muffinek

    150g płatków owsianych SANTE
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki cynamonu
    150g musu jabłkowego
    100ml mleka roślinnego
    2 łyżki miodu
    50g gorzkiej czekolady

    Płatki owsiane przełóż do misy blendera, zmiksuj na mąkę. Następnie dodaj pozostałe składniki: proszek do pieczenia, cynamon, sól oraz mus jabłkowy. Całość miksuj na wolnych obrotach, dolewając mleko z miodem. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Następnie wymieszaj ciasto z posiekaną czekoladą, po czym przełóż je do silikonowych muffinek, tak aby wypełniało 3/4 ich wysokości. Muffinki piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po wystygnięciu.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  24. Moje ulubione jesienno-zimowe naleśniki: wegańskie, owsiane, z przepysznym śliwkowym nadzieniem. :)

    Owsiane wegańskie naleśniki z nadzieniem migdałowo-śliwkowym:

    1 porcja
    Naleśniki:
    - 30g mąki eko żytniej razowej ze sklepu Sante
    - 20g płatków owsianych Sante
    - 1 łyżka lnu mielonego złotego Sante
    - 150ml mleka migdałowego Alpro (dostępnego w sklepie Sante :)
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego
    - szczypta soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante

    Płatki owsiane mielimy na mączkę. Wszystkie składniki miksujemy na gładką, zwartą masę, a następnie odstawiamy na około 20 minut. Po upływie danego czasu smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce (można lekko ją natłuścić) z obydwu stron do zarumienienia.

    Nadzienie:
    - 150g śliwek
    - 2 łyżki migdałów Sante
    - 1 łyżeczka cukru trzcinowego Sante
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 1/4 laski wanilii
    - 30ml wody
    - szczypta imbiru
    - olej kokosowy*

    Na patelni lekko natłuszczonej olejem kokosowym podprażamy migdały. Kiedy się podrumienią, dodajemy do nich pozbawione pestek oraz szypułek, pokrojone śliwki, wodę, miód oraz ziarenka z laski wanilii. Smażymy śliwki na niewielkim ogniu do zmięknięcia owoców, a następnie dodajemy kakao, cynamon oraz imbir. Mieszamy dokładnie masę śliwkową, smażąc ją przez jeszcze kilka minut. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  25. Dietetyczne ciasto czekoladowo-orzechowe ze śliwkami :)

    – 1/2 szklanki mąki eko żytniej razowej Sante
    – 20g płatków owsianych Sante
    – 20g mąki kokosowej
    – 15g naturalnego kakao
    – 2 białka jajek
    – 1 duży banan
    – 2 łyżki cukru trzcinowego drobnego Sante
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    – szczypta mielonego imbiru
    – 1/3 łyżeczki cynamonu
    – szczypta soli morskiej o obniżonej zawartości sodu Sante
    – 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sante
    – 2 łyżki żurawiny wielkoowocowej Sante
    – 4 duże śliwki
    – 2 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie)*

    *można zastąpić innym dżemem lub pominąć

    Płątki owsiane mielimy w młynku na mąkę. Mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, proszkiem do pieczenia, kakao, imbirem oraz cynamonem. Banana zgniatamy za pomocą widelca lub blendera, natomiast białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do suchych produktów dodajemy najpierw banana, miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy orzechy laskowe oraz żurawinę, mieszamy. Na końcu dodajemy białka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Połowę masy przekładamy do lekko natłuszczonego naczyńka (do natłjszczenia możemy użyć oleju w spray’u), następnie nakładamy warstwę pokrojonych drobno śliwek. Powidła, a następnie śliwki przykrywamy drugą połową masy, a na wierzchu układamy resztę owoców. Ciasto pieczemy w piekarnisku nagrzanym do 185*C przez 30 minut. Odstawiamy do ostudzenia, a następnie podajemy solo lub też z dodatkiem masła orzechowego Sante lub świeżych owoców.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  26. Nocna owsianka dyniowa :)

    - 4 łyżki płatków owsianych Sante
    - 1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego Alpro
    - 1/2 szklanki dyniowego puree
    - 1 łyżeczka syropu z agawy
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 1 łyżka mielonych migdałów Sante

    Płatki gotujemy na mleku do miękkości, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy, trzymając na ogniu jeszcze kilka minut. Przelewamy owsiankę do miseczki, studzimy i chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  27. A oto moje niezawodne, przepyszne, ukochany serniczek dyniowy. Nadmiar czasowników nie odda jego smaku i uśmiechu, który rysuje się na twarzy, gdy wyjmuję je z piekarnika i podaję swoim bliskim, a także sobie oczywiście :) Dlatego z gorącym sercem polecam je wypróbować :)

    - 600g twarożku sernikowego
    - 200g serka ricotta
    - 50g mąki ziemniaczanej
    - 400g puree z dyni hokkaido
    - 4 jajka
    - 4 łyżki ksylitolu Sante
    - 80g orzechów laskowych Sante
    - 40g suszonej żurawiny wielkoowocowej Sante
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - szczypta kardamonu
    - 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - mielone migdały do posypania

    Wszystkie składniki prócz orzechów laskowych oraz migdałów łączymy w mikserze. Orzechy laskowe rozdrabniamy na ćwiartki, a następnie wraz z suszoną żurawiną łączymy z masą sernikową. Całość przekładamy do lekko natłuszczonego ceramicznego naczynia. Wierzch posypujemy mielonymi migdałami. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 40 minut, a następnie odstawiamy do ostudzenia. .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  28. Muffinki dyniowe
    Składniki:

    1 szklanka puree z dyni
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru brązowego Sante
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    szczypta soli
    1/2 szklanki masła orzechowego Sante

    Przygotowanie:

    Puree z dyni:
    Dynię pokroić na plastry (ze skórą), ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, piec w 190 stopniach około 1 godzinę. Upieczoną ostudzić, łyżką oddzielić miąższ od skórki, miąższ zblendować na gładkie puree.
    Muffinki:
    Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy roztrzepane jajka, śmietanę, olej, masło orzechowe i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką (niezbyt długo) – do czasu aż składniki się tylko połączą. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy 20 minut w 180ºC.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  29. Owsiane kuleczki z łuską gryczaną
    Składniki:

    2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
    10 łyżek mleka
    4 łyżki miodu
    100g masła
    3 łyżki mielonej łuski gryczanej Sante
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego (ewentualnie)

    Przygotowanie:

    Mleko, miód, cukier i masło umieścić w rondelku, podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Dosypać płatki owsiane i cynamon, wymieszać łyżką - masa będzie lepka i gęsta. Odstawić do napęcznienia płatków i lekkiego przestudzenia na 10 - 15 minut.
    Po tym czasie nabierać łyżką porcje masy, formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego w zwilżonych dłoniach. Układać na desce lub talerzu wyłożonym folią spożywczą. Schłodzić 1 - 2 godziny w lodówce.

    Gotowe można polać czekoladą, lukrem, posypać cukrem pudrem, ja nie robiłam z nimi nic więcej, a i tak były wspaniałe.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  30. Jesienny crumble
    Składniki:

    około 10-15 śliwek węgierek
    1 jabłko ze skórką
    1/2 szklanki płatków owsianych lub musli (u mnie musli Sante z jagodami goji)
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka miodu
    ewentualnie bakalie


    Przygotowanie:

    Owoce umyć, śliwki wypestkować, jabłko pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze cząstki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i posypać musli. Na wierzchu położyć łyżeczkę masła i polać całość miodem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C na około 20 minut. Mój deser troszkę się przypiekł, ale przyznam, że te przypalone owocki i sok były najlepsze z całego crumble :)
    Można jeść na ciepło i na zimno, samo, z jogurtem, miodem, świeżymi owocami.
    katarzyna.zaluska123@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  31. DYNIOWY PASZTET Z CIECIERZYCY Z CZARNUSZKĄ

    SKŁADNIKI:

    * 250g ugotowanej ciecierzycy Sante
    * 75 g ugotowanego puree z dyni
    * 4 łyżki pestek z dyni + 2 łyżki do posypania na wierzchu
    *2-3 cebulki szalotki
    * 100ml świeżych, bez skórki zblendowanych pomidorów malinowych
    * 4-5 łyżek kleiku ryżowego
    * 1-2 łyżeczki czarnuszki
    * 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    * bułka tarta / otręby gryczane do posypania blaszki
    * przyprawy do smaku: sól morska, pieprz czarny, majeranek, szczypta czosnku, zmielona kolendra

    PRZYGOTOWANIE:

    Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę (ok 10-12 godz), następnie w tej wodzie gotować ją ok 45-50min do miękkości.
    Przygotować puree z dyni -ok 75ml

    Przygotować ok 100ml zblendowanych pomidorów malinowych, bez skórki
    Następnie lekko zeszklić na oleju cebulki szalotki.

    Ciecierzycę, puree z dyni, zblendowane pomidorki i zeszkloną cebulkę razem zblendować na gładką masę. Dodać pestki z dyni, 2 łyżeczki czarnuszki, sól, pieprz, majeranek do smaku . Masę zagęścić 4 łyżkami kleiku ryżowego.

    Tak przygotowaną .masę przełożyć do blaszki skropionej wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą lub otrębami gryczanymi.
    Piec w piekarniku ok 50-60min w temp 180stopni . Wystudzić w blasze lub silikonowej formie. Podawać dobrze ostudzony


    zgłaszający:

    Anna Marchlewska, blog: Kardamon & Bazylia - culinary travels; e-mail: aniasejny@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  32. Witam serdecznie podaje przepis na mój wymyślony fit Słonecznikowiec. Pyszne, zdrowe ciasto z użyciem płatków owsianych.
    Skladniki:
    Spód :
    Pół szklanki daktyli namoczonym na godzinkę
    Szklanka płatków owsianych.
    Składniki zblendować i tak powstałą masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym - średnia keksówka, dobrze ją uklepać i włożyć do lodówki na około godzinkę.
    Budyń :
    Półtora szklanki mleka (jakie chcemy - Sojowe, zwykle, waniliowe, ryżowe)
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    Cukier waniliowy lub olejek waniliowy i ksylitol - 1 łyżka
    Szklankę mleka gotujemy z cukrem, żółtka, mąkę i resztę mleka łączymy, mieszamy najlepiej trzepaczką i dodajemy do gotującego się mleka energicznie mieszamy, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do zgestnienia, studzimy. Do wystudzonego dodajemy 2 łyżki nasion chia, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    1 łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się, nie gotujemy bo straci swoje właściwości żelujące, studzimy, dodajemy do budyniu energicznie mieszając, wylewamy na spód daktylowo owsiany i do lodówki.
    Góra:
    Pół szklanki słonecznika
    Prażymy na suchej patelni,
    1 łyżeczka oleju kokosowego rozpuszczonego,
    1 łyżeczka kakao
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    Olej, kakao i cukier łączymy, mieszamy i wylewamy na podprażony słonecznik, studzimy, wkładamy na budyń. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. A rano delektujemy się cudownym smakiem.
    Produkty firmy Sante jakich użyłam to płatki owsiane i słonecznik.
    Kolejny przepis jaki proponuje to pyszne, zdrowe śniadanie. Jaglanka :
    Gotujemy 3 łyżki kaszy jaglanej firmy Sante (wcześniej ja płuczemy pod bieżącą wodą) w 1 Szklance mleka około 15 minut. Następnie kaszę blendujemy z orzechem kokosa (około 25 gram) wylewamy do Pucharka lub miseczki. Na kaszę wylewamy zblendowaną dużą garść mrożonych truskawek, łyżki miodu i 1 jabłuszka. Posypujemy płatkami ryżowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  33. Kolejna moja propozycja to znowu fit ciacho. Myślę że każdy jadł ciasto filadelfia z nutelli, herbatkow lub Sucharów z masą kremowa i owocami. A oto jest moja odchudzona, zdrowa propozycja.
    Skladniki :
    Spód :
    100 gram płatków owsianych Sante
    Pół szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie około godziny
    Daktyle i płatki blendujemy. Powstałą masę wykładamy do keksówki, ugniatamy, chłodzimy w lodówce ok godziny.
    Środek :
    Serek ricotta 250 - 280 g
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
    2 łyżki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody ( żelatynę zalewamy gorącą wodą energicznie mieszamy i studzimy)
    Serek blendujemy z jogurtem na gładką masę, następnie z ostudzoną żelatyną do uzyskania również gładkiej masy, wykładamy na spód, na to dowolne owoce u mnie figa i do lodówki.
    Góra :
    Galaretkę zrobiłam z soku domowej roboty, szklanka soku (4 łyżki soku reszta gorącej wody) do gorącego soku dałam 2 łyżki żelatyny, wymieszałam, następnie podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie gotujemy bo straci swoje właściwości żelujące, ostudzić i lekko tężejącą wylać na masę z owocami, do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc. I mamy pyszne ciasto. Można użyć kupnej galaretki i zrobić według przepisu tylko z mniejszą ilością wody.
    Kolejna propozycja to znowu fit śniadanie - pudding.
    Pudding z kaszy manny i bananem.
    3 łyżki kaszy manny (Sante) gotujemy w szklance mleka.Można dodać jakieś słodzidło według własnego uznania.
    Połowę ugotowanej kaszy przekładamy do nawilżonej salaterki, w środek wkładamy kawałek banana, do drugiej części kaszy dodajemy 1 łyżeczkę kakao i mieszamy. Wykładamy na banana, wygładzamy nawilżoną łyżką bo się lepiej rozprowadzi, studzimy i wykładamy na noc do lodówki, rano polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy kakao lub karobem.
    Kolejna propozycja co myślę że każdemu dobrze znana - zdrowa przekąska do pochrupania - fit orzeszki sojowe.
    Soja (nasiona, ile kto chce ja dałam 100 g) moczymy na noc w wodzie.
    Następnie wylewamy wode i gotujemy w świeżej około półtorej godziny, odsączamy i przyprawiamy według gustu ( kmin rzymski, pieprz, papryką, pieprz cayne, kilka kropel soku z cytryny i duża łyżka oleju) mieszamy i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym około 30 minut do zarumienienia. Kolejna zdrową propozycja - zdrowe śniadanko albo deser jak kto woli.
    Szklanka maślanki
    100 g płatków owsianych (mogą być mieszane)
    1 łyżeczka lnu mielonego
    Garść słonecznika i pestek dyni
    200 g startej na dużych oczkach świeżej dyni
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka miodu
    1 rozgnieciony banan
    Szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru
    1 jajo
    Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy i zostawiamy na 10 min do napełnienia płatków, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie okrągłe o średnicy podstawy 16 cm) pieczemy w 180 stopniach ok godziny, ale pilnujemy bo wszytko zależy od piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  34. Kolejna moja propozycja to znowu fit ciacho. Myślę że każdy jadł ciasto filadelfia z nutelli, herbatkow lub Sucharów z masą kremowa i owocami. A oto jest moja odchudzona, zdrowa propozycja.
    Skladniki :
    Spód :
    100 gram płatków owsianych Sante
    Pół szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie około godziny
    Daktyle i płatki blendujemy. Powstałą masę wykładamy do keksówki, ugniatamy, chłodzimy w lodówce ok godziny.
    Środek :
    Serek ricotta 250 - 280 g
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
    2 łyżki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody ( żelatynę zalewamy gorącą wodą energicznie mieszamy i studzimy)
    Serek blendujemy z jogurtem na gładką masę, następnie z ostudzoną żelatyną do uzyskania również gładkiej masy, wykładamy na spód, na to dowolne owoce u mnie figa i do lodówki.
    Góra :
    Galaretkę zrobiłam z soku domowej roboty, szklanka soku (4 łyżki soku reszta gorącej wody) do gorącego soku dałam 2 łyżki żelatyny, wymieszałam, następnie podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, nie gotujemy bo straci swoje właściwości żelujące, ostudzić i lekko tężejącą wylać na masę z owocami, do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc. I mamy pyszne ciasto. Można użyć kupnej galaretki i zrobić według przepisu tylko z mniejszą ilością wody.
    Kolejna propozycja to znowu fit śniadanie - pudding.
    Pudding z kaszy manny i bananem.
    3 łyżki kaszy manny (Sante) gotujemy w szklance mleka.Można dodać jakieś słodzidło według własnego uznania.
    Połowę ugotowanej kaszy przekładamy do nawilżonej salaterki, w środek wkładamy kawałek banana, do drugiej części kaszy dodajemy 1 łyżeczkę kakao i mieszamy. Wykładamy na banana, wygładzamy nawilżoną łyżką bo się lepiej rozprowadzi, studzimy i wykładamy na noc do lodówki, rano polewamy jogurtem naturalnym i posypujemy kakao lub karobem.
    Kolejna propozycja co myślę że każdemu dobrze znana - zdrowa przekąska do pochrupania - fit orzeszki sojowe.
    Soja (nasiona, ile kto chce ja dałam 100 g) moczymy na noc w wodzie.
    Następnie wylewamy wode i gotujemy w świeżej około półtorej godziny, odsączamy i przyprawiamy według gustu ( kmin rzymski, pieprz, papryką, pieprz cayne, kilka kropel soku z cytryny i duża łyżka oleju) mieszamy i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym około 30 minut do zarumienienia. Kolejna zdrową propozycja - zdrowe śniadanko albo deser jak kto woli.
    Szklanka maślanki
    100 g płatków owsianych (mogą być mieszane)
    1 łyżeczka lnu mielonego
    Garść słonecznika i pestek dyni
    200 g startej na dużych oczkach świeżej dyni
    1 łyżka oleju kokosowego
    1 łyżka miodu
    1 rozgnieciony banan
    Szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru
    1 jajo
    Wszystko ze sobą łączymy i mieszamy i zostawiamy na 10 min do napełnienia płatków, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u mnie okrągłe o średnicy podstawy 16 cm) pieczemy w 180 stopniach ok godziny, ale pilnujemy bo wszytko zależy od piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  35. Pyszne i zdrowe owsiane muffiny:
    200 g płatków owsianych
    400 g jogurtu naturalnego
    1 jajo
    2 łyżki miodu
    Po garści żurawiny, migdałów,orzechów, płatków dyni i słonecznika ( większe kawałki pokroić)
    Składniki połączyć i piec w formie na muffiny w 180 stopniach ok 40 min

    OdpowiedzUsuń
  36. Pyszne i zdrowe owsiane muffiny:
    200 g płatków owsianych
    400 g jogurtu naturalnego
    1 jajo
    2 łyżki miodu
    Po garści żurawiny, migdałów,orzechów, płatków dyni i słonecznika ( większe kawałki pokroić)
    Składniki połączyć i piec w formie na muffiny w 180 stopniach ok 40 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  37. Ciasteczka fasolowe :
    Pół puszki fasoli czerwonej
    Pół banana
    3/4 szklanki amarantusa ekspandowanego
    1 łyżeczka kakao
    Po łyżce orzechów, słonecznika, pestek dyni, żurawiny
    1 łyżeczka ostoporestu można pominąć
    2 łyżki miodu
    Fasolę i banana blendujemy, dodajemy resztę składników, razem mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, formujemy łyżką ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy w 180 stopniach ok 25 -30 min, studzimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  38. Amarantuski:
    1 Szklanka Amarantusa ekspandowanego
    2 -3 kopiaste łyżki puree z dyni
    Po łyżce orzechów, słonecznika, żurawiny, sezamu, pestek dyni
    1 łyżeczka lnu mielonego odtłuszczonego
    1 łyżeczka ziaren lnu
    2 łyżki miodu
    Ziarenka i len mielony zalewamy gorącą wodę( tak aby przykryć) i odstawiamy na ok 10 minut, następnie wszystko łączymy i mieszamy, formujemy ciacha łyżką na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 180 stopniach ok 40 min, sprawdzamy do zarumienienia, każdy piekarnik piecze inaczej, koniecznie studzimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj jeszcze 1 łyżeczka otrębów owsianych, umknęło mi :)

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  39. Bananowe Amarantuski :
    Szklanka Amarantusa ekspandowanego
    2 banany
    Dodatki- orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe, żurawina, pistacje- po łyżeczce
    Banany blendujemy, dodajemy resztę składników, formujemy ciasteczka u pieczemy w 180 stopniach ok 40 min, sprawdzamy, pilnujemy, studzimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  40. Bananowe Amarantuski :
    Szklanka Amarantusa ekspandowanego
    2 banany
    Dodatki- orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe, żurawina, pistacje- po łyżeczce
    Banany blendujemy, dodajemy resztę składników, formujemy ciasteczka u pieczemy w 180 stopniach ok 40 min, sprawdzamy, pilnujemy, studzimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  41. Ciasteczka owsiane najeżone bakaliami

    Bardzo lubię różnego rodzaju ciasteczka owsiane, ale te z bakaliami smakują mi najbardziej. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, mnie z podanych składników wychodzi około 11. Orzechy oraz bakalie również można dodać wg własnych upodobań.

    Składniki

    - 120 g płatków owsianych Sante;
    - 115 g masła;
    - 1 łyżka jasnego miodu;
    - 70 g cukru pudru;
    - 1/2 łyżeczki cynamonu;
    - 120 g mąki pszennej;
    - 1 łyżka sezamu Sante;
    - 1 łyżka słonecznika Sante;
    - 1 łyżeczka wiórków kokosowych;
    - 30 g posiekanych orzechów laskowych Sante;
    - 1 łyżka posiekanych migdałów Sante;
    - 70 g żurawiny Sante;
    - szczypta soli Sante.

    Przygotowanie

    Do rondelka włóż masło, miód, cukier oraz cynamon. Całość podgrzewaj na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając) do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy masa będzie gotowa rondelek zdejmij z ognia.
    W misce połącz pozostałe składniki i wymieszaj. Kolejno dodaj przygotowaną masę i całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy osiągniesz konsystencję ciasta, podziel całość na porcje, tworząc kulki (u mnie najczęściej około 10-11).
    Przygotowane kulki układaj na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszcz ręką lub łyżką, tworząc kształt ciasteczka.
    Piecz około 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180°C, do zezłocenia ciasteczek. Po wyjęciu z piekarnika zostaw na blaszce kilka minut, by lekko stwardniały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  42. Jesienna babka jabłkowo-cynamonowa z orzechami

    Zapraszam na przepyszną babkę z jabłkami i orzechami, pięknie pachnącą cynamonem. W naszym domu jest ona bardzo lubiana. Poprzez dodanie do niej jabłek startych na tarełku jest wilgotna, nie kruszy się i bardzo ładnie się kroi. Polecam ją gorąco. Z pewnością upieczecie ją nie jeden raz…

    Składniki

    Ciasto

    - 50 g dowolnych orzechów Sante;
    - 350 g mąki;
    - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1/2 łyżeczki soli Sante;
    - 1 łyżeczka mielonego cynamonu;
    - 3 jajka;
    - 150 g cukru, można użyć trzcinowego Sante;
    - 240 ml oleju;
    - 2 jabłka.

    Dodatkowo

    - cukier puder do oprószenia.

    Przygotowanie

    Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
    Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno.
    Mąkę wraz z sodą oraz proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj z solą oraz cynamonem.
    Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    W misce utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksując masę na najwyższych obrotach miksera, cienkim strumieniem wlej olej.
    Za pomocą szpatułki wmieszaj starte jabłka, a następnie delikatnie wmieszaj przygotowaną mąkę i posiekane orzechy. Mieszaj tylko do połączenia się składników.
    Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy z kominem o średnicy ok. 23 cm.
    Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C do tak zwanego „suchego patyczka”.
    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  43. A na śniadanie proponuję zdrowe placuszki owsiano-bananowe pachnące cynamonem

    W moim domu jest wiele wariacji różnych śniadaniowych placuszków. Lubimy je za smak, szybkość przygotowania, no i różnorodność podania. Polecam ponieważ są pyszne i zdrowe.


    Składniki

    - 1 i 1/2 szklanki mleka;
    - 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych Sante;
    - 1 duże jajko;
    - 2 duże dojrzałe banany;
    - 1/2 szklanki mąki;
    - szczypta soli Sante;
    - 1 czubata łyżeczka sody;
    - cynamon do smaku;
    - olej do smażenia.

    Przygotowanie

    Późnym wieczorem płatki owsiane zalej mlekiem, wymieszaj i włóż do lodówki. Rano wyjmij płatki z lodówki. Dodaj do nich jajko, mąkę z sodą oraz solą i wymieszaj. Obrane banany, pokrój w plasterki i dokładnie rozgnieć widelce. Kolejno dodaj do płatków i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Gęstość reguluj mąką lub mlekiem. Na końcu do ciasta wsyp cynamon i zamieszaj.
    Ciasto nabieraj łyżką stołową i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Smaż na małym ogniu, aby racuszki upiekły się w środku.
    Usmażone przekładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
    Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem oraz owocami.

    Placuszki możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać (również będą bardzo smaczne).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  44. Jabłecznik bez tłuszczu

    Składniki

    - 5-6 jabłek;
    - 1 łyżka soku z cytryny;
    - 3/4 szklanki cukru (można mniej) lub cukier trzcinowy Sante;
    - 3 łyżeczki cukru waniliowego;
    - 3 jajka;
    - 2 szklanki mąki;
    - 1/2 łyżeczki cynamonu;
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
    - 1 łyżeczka sody;
    - 1/2 szklanki rodzynek (można pół na pół z żurawiną) Sante;
    - 1/2 szklanki różnych orzechów np. włoskich, laskowych, migdałów Sante;
    - 1 łyżeczka skórki pomarańczowej.

    Przygotowanie

    Orzechy posiekaj. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do dużej miski. Do jabłek wlej sok z cytryny, wsyp cukier, cukier waniliowy i wszystkie bakalie. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki co najmniej na jedną godzinę. Po tym czasie, jajka wybij do kubka, wsyp do nich sodę oraz proszek do pieczenia i dokładnie połącz. Następnie do jabłek wsyp mąkę, cynamon, wlej jajka i dokładnie wymieszaj. Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x30 cm) i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  45. ŚWIĄTECZNE MUFFINY JABŁKOWO-MIGDAŁOWE Z ŻURAWINĄ, JAGODAMI GOJI
    I RODZYNKAMI

    SKŁADNIKI:

    - 2 jajka
    - 3 szklanki mąki
    - 1 szklanka brązowego cukru
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 garści rodzynek, jagód goji, suszonej żurawiny oraz posiekanych migdałów
    - 6 -7 obranych jabłek
    - 4 łyżki rozpuszczonego, lekko ostudzonego masła
    - 2 łyżeczki cynamonu
    - aromat pomarańczowy

    PRZYGOTOWANIE:

    Jabłka umyć, obrać , pokroić w kawałki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

    Pozostałe składniki połączyć z jabłkami, bakaliami i całość dobrze wymieszać. Przełożyć do papierowych foremek lub na blaszkę do muffinek.

    Piec około 20-25 minut w temp. 200 stopni.

    Po upieczeniu muffiny lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.

    do konkursu zgłasza się mama i córka, czyli Ania i Natalia - e-mail: aniasejny@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  46. Dynia makaronowa z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami
    Składniki:

    2 dynie makaronowe lub piżmowe
    garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie)
    10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe)
    1 duża czerwona cebula
    słoik zielonych oliwek
    słoik suszonych pomidorów
    15 dag kaszy gryczanej prażonej SANTE
    10 dag tartej mozarelli
    oliwa z oliwek
    sól morska jodowana drobnoziarnista
    pieprz
    oliwa do smażenia
    sos:
    6 łyżek zalewy z pomidorów
    3-4 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżeczka oregano
    sól, pieprz
    Sposób przygotowania: Dynię myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 porcje. Za pomocą łyżki wydrążamy środki. Solimy i pieprzymy. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Salami kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę i wędlinę wrzucamy na patelnię. Po ok. 10 minutach dodajemy grzyby. Podlewamy wodą pozostałą po ich moczeniu. Dusimy do czasu aż grzyby staną się miękkie. Pomidory kroimy w cienkie paseczki. Zalewę z pomidorów mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kaszę mieszamy z resztą składników. Dodajemy przekrojone na pół oliwki. Mieszamy z ziołowym sosem. Farszem napełniamy dynie. Posypujemy mozarellą. Zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń

  47. Delicja bakaliowa na białkach

    Składniki:
    Wkładka bakaliowa:1 szkl.białek,3 szkl. mąki pszennej,1 szkl. oleju słonecznikowego,1 1/4 szkl. cukru,1 cukier waniliowy,1/2 szkl. mleka,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki drobno siekanych orzechów laskowych Sante,3 łyżki zmielonych migdałów Sante,1/3 szkl. żurawiny suszonej Sante,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Wkładka makowo-kokosowa:1 szkl. białek,1 szkl. cukru,większe pół szkl. suchego maku,mniejsze pół szkl. wiórek kokosowych(mak i kokos powiny razem dać całą szklankę),1/2 łyżki startej skórki z wyparzonej cytryny,1 szkl. mąki pszennej,1 łyżeczka proszku do pieczenia,parę kropli olejku migdałowego,1 margaryna
    2 kg jabłek np.antonówka,1 galaretka zielona,1 galaretka czerwona
    Krem budyniowy:1/2 l mleka,1 budyń waniliowy,1 cuklier waniliowy,2 łyżki mąki pszennej,5 łyżek cukru,1 kostka masła,polewa czekoladowa,posypka cukrowa do dekoracji
    Sposób przygotowania:
    Wkładka bakaliowa: Białka ubić na sztywno.Ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier,następnie cukier waniliowy.Gdy kryształki cukru znikną całkowicie,stopniowo w trakcie ubijania wlewamy olej,mleko,na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy dokładnie z bakaliami.Ciasto przekładamy do tradycyjnej blaszki do pieczenia ciast.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok.45 min. Po przestudzeniu przekrawamy na pół. Wkładka makowo-kokosowa:Margarynę rozpuścić,wystudzić.Ubić białka na sztywno,ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier ,ubijać aż znikną kryształki cukru.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .Dodawać stopniowo do ubitych białek ,mieszając.Następnie dodać mak,kokos i skórkę z cytryny,wymieszać.Dodac stopniowo ciągle mieszając wystudzoną margarynę i olejek migdałowy.Wymieszać.Ciasto wylać do tradycyjnej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.30-40 min. Jabłka obrać ,pokroić na drone cząstki ,podlać 1/4 szkl.wody,rozprażyć pod przykryciem.Gorące podzielić na 2 części.Do 1 części dodać galaretkę zieloną,a do drugiej czerwoną dokładnie wymieszać z jabłkami aż galaretka się rozpuści.Pozostawić do lekkiego stężenia. Krem:zagotować 1 1/2 szkl.mleka z cukrami w reszcie rozpuścić budyń i mąkę-wlać na gotujące się mleko.Mieszając ugotować gęsty budyń.Wystudzić.Utrzeć masło na puch i ciągle ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Składanie placka:wkładka bakaliowa-1/2 masy budyniowej-tężejąca galaretka zielona z jabłkami-wkładka makowo-kokosowa-1/2 masy budyniowej- tężejąca galaretka czerwona z jabłkami-wkładka bakaliowa-polewa czekoladowa+posypka cukrowa.Wkładamy ciasto do lodówki do stężenia.
    Agnieszka Rec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń

  48. Stefania bakaliowa

    Składniki:
    Ciasto kruche:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    8 dag cukru pudru
    3 żółtka
    skórka starta z 1/2 cytryny
    masa:
    1 litr mleka
    1 kostka margaryny
    1 szkl. cukru
    1 szkl.kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    2 kopiate łyżki kakao
    2 garście żurawiny Sante
    2 garście posiekanych orzechów laskowych Sante
    3 łyżki wiórek kokosowych
    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki kakao
    7 kopiatych łyżek cukru
    7 łyżek wody
    wiórki kokosowe i żurawina do dekoracji ciasta
    Sposób przygotowania:
    Mąkę przesiać.Posiekać z margaryną ,dodać cukier puder,żółtka,skórkę z cytryny.Zagnieść szybko ciasto.Podzielić na 2 części .Każdą część ciasta cienko rozwałkować na wielkość blaszki (blaszki należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia)i upiec w nagrzanym piekarniku w 180-190 stopniach na złoty kolor przez ok. 10-15 min.Wystudzić. Masa: Mleko,cukry,margarynę zagotować .Na gotujące się mleko powoli wsypywać kaszę mannę ciągle mieszając.Gdy masa zgęstnieje dodać kakao,bakalie,wymieszać i zdjąć z ognia.Na 1 część ciasta wyłożyć gorącą masę ,przykryć 2 częścią ciasta. Polewa: Zagotować cukier z wodą, skręcić palnik na minimum.Dodać margarynę,ciągle mieszając dodać kakao doprowadzić do lekkiego wrzenia i ściągną polewę z palnika ciągle mieszając.Ostudzić.Gęstniejącą wylać na placka,potrzepać ciasto wiórkami kokosowymi i żurawiną.Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin(najlepiej na całą noc).
    Agnieszka Rec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  49. AMARANTUSOWA ZAPIEKANKA MARCHEWKOWA
    składniki na 2 porcje:
    - 100g nasion amarantusa Sante
    - 1 marchewka
    - 1 jajko
    - 2 łyżki mąki z amarantusa
    - 1 łyżka miodu
    - łyżeczka cynamonu
    dodatkowo:
    - 100g konfitury z pigwy
    - 3 mandarynki
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka masła
    Nasiona amarantusa ugotować, pod koniec dodając drobno startą marchewkę, cynamon i miód. Dodać jajko i mąkę, wymieszać. Połowę masy przełożyć do 2 naczyń żaroodpornych, posmarować konfiturą w pigwy, przykryć resztą masy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Na małej patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać miód i mandarynki. Podgrzewać przez kilka minut, aż owoce się skarmelizują. Na gotowych zapiekankach ułożyć mandarynki, oprószyć cynamonem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  50. Witam serdecznie moja propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie :) Pomarańczowa Gryczanka
    35 g kaszy gryczanej białej Sante
    1 pomarańcza
    1 łyżka rodzynek
    1 mały jogurt naturalny
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    Szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i kurkumy
    Łyżeczka syropu klonowym
    4 suszone daktyle
    Kaszę i daktyle zalać gorącą wodą, zostawić do ostygniecia i schować do lodówki na noc. Rano wylać wodę, zblendować z małym jogurtem naturalnym,przyprawami i połówką pomarańczą. Drugą połowę pomarańczą poddusić z cukrem trzcinowym lub innym słodzidłem i rodzynkami.Poddaszą pomarańcz przełożyć do Pucharka, na to wylać jogurt z kaszą posypać cynamonem, kurkumą i udekorować jak chcemy :) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za udział w konkursie :-).

      Usuń
  51. Witam serdecznie moja propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie :) Pomarańczowa Gryczanka
    35 g kaszy gryczanej białej Sante
    1 pomarańcza
    1 łyżka rodzynek
    1 mały jogurt naturalny
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    Szczypta cynamonu, kardamonu, imbiru i kurkumy
    Łyżeczka syropu klonowym
    4 suszone daktyle
    Kaszę i daktyle zalać gorącą wodą, zostawić do ostygniecia i schować do lodówki na noc. Rano wylać wodę, zblendować z małym jogurtem naturalnym,przyprawami i połówką pomarańczą. Drugą połowę pomarańczą poddusić z cukrem trzcinowym lub innym słodzidłem i rodzynkami.Poddaszą pomarańcz przełożyć do Pucharka, na to wylać jogurt z kaszą posypać cynamonem, kurkumą i udekorować jak chcemy :) Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  52. Moja kolejna propozycja z udziałem białej kaszy gryczanej :) idealnie nadaje się na obiad jak i na kolacje. Naleśnik gryczany z warzywami, kremem z awokado i fety
    50 g kaszy gryczanej białej Sante
    1/4 dojrzałego awokado
    2 łyżeczki fety
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    Warzywa- wedle gustu u mnie papryka żółta i czerwona,ogórek zielony,rozszponka, rukola, szpinak, pieczarki, pomidorki Koktajlowe, awokado
    Przyprawy pieprz cayne, papryka, zioła prowansalskie, oregano, kurkuma
    Kaszę zalewamy gorącą wodą, ostudzić i schować do lodówki na noc, rano wlewamy wode, dolewamy trochę gazowanej i blendujemy, ciasto ma być naleśnikowe, dosypujemy 1 łyżeczkę kurkumy, mieszamy i smażymy na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni z obu stron na małym ogniu. Naleśnik smarujemy kremem z awokado ( blendujemy z jogurtem i serem feta) układamy warzywa posypujemy przyprawami i polewamy lekko jogurtem bądź majonezem, jak kto woli. Szybko, prosto i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  53. Moja propozycja to zdrowe, czekoladowo-cynamonowe, jaglane naleśniki – sakiewki z pieczoną w wanilii gruszką.
    Naleśniki:
    – 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Sante
    – 0,5 szklanki dobrego kakao
    – 4 łyżki mąki kukurydzianej Dacsa
    – 2 jajka
    – 2 szklanki mleka
    – szczypta soli himalajskiej różowej Sante
    – łyżeczka cynamonu
    – 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
    Ostudzoną kaszę jaglaną miksujemy w blenderze z wszystkimi składnikami na gładką masę. Masa powinna być bardzo gładka i mieć konsystencję śmietany. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i nalewać ciasto. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Przed smażeniem kolejnych naleśników nie trzeba dodatkowo smarować patelni olejem.

    Pieczone w wanilii gruszki:
    – 12 dojrzałych gruszek
    – sok z 3 cytryn
    – 3 laski wanilii
    – 8 łyżek cukru trzcinowego Demerara Sante
    Gruszki obrać zostawiając ogonek. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka, rozsmarować je po gruszkach. Gruszki posypać cukrem i piec pod przykryciem około 30 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

    Na każdy usmażony naleśnik położyć ciepłą, upieczoną gruszkę. Naleśnik złożyć w sakiewkę, związek kawałkiem skórki z pomarańczy lub cytryny. Obok naleśnikowej sakiewki ułożyć pieczone gruszki. Posypać cukrem pudrem lub polać domową polewą czekoladową.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.

    Serdecznie pozdrawiam
    Aneta

    OdpowiedzUsuń