Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta


brązowa masa naciasto w misce z gliny
Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta


Do świąt Bożego Narodzenia zostało sześć tygodni, a więc to najwyższa pora, żeby nastawić ciasto na doskonały tradycyjny staropolski dojrzewający piernik.  Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie, ale najlepszy smak osiąga po 4- 6 tygodniach. 

Przy okazji robienia piernika chciałam Was zachęcić do samodzielnego przygotowania przyprawy do piernika. Jej zrobienia trwa dosłownie chwilę, a w większości tych sklepowych głównym składnikiem jest... mąka pszenna, a nie przyprawy. Przepis znajdziecie w jednej wersji → tutaj lub w drugiej → tutaj.

Natomiast przepis, jak upiec piernik staropolski dojrzewający z przygotowanego wcześniej ciasta znajdziecie klikając tutaj.


Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.



brązowa masa w glinanej misce

 

Staropolski piernik dojrzewający - przygotowanie ciasta

Wg. Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Czas przygotowania: 20 minut + czas leżakowania

Składniki:

*Kupując gotową mieszankę przypraw warto przeczytać jej skład, gdyż w w większości jej głównym  składnikiem jest mąką pszenna.


Wykonanie

  • W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło. Na wolnym ogniu, uważając, aby się nam nie przypaliło, podgrzewany, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
  • Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wylewamy na nią gorącą masę. Gdy wszystko lekko przestygnie delikatnie wyrabiamy. 
  • W mleku rozpuszczamy sól, sodę oczyszczoną, dodajemy przyprawy i wlewamy do ciasta. 
  • Wbijamy jajka. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Tak wyrobione ciasto przekładamy do szklanej, ceramicznej lub glinianej misy, zakrywamy ściereczka, obwiązujemy sznurkiem lub gumka i chowamy w zimne miejsce (do piwnicy bądź lodówki)  na 4-6 tygodni. 
  • Minimalny czas dojrzewania ciasta to dwa tygodnie.
  • Po tym czasie możemy przystąpić do dalszych czynności, czyli pieczenia piernika.
 
 



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To jest przepis na piernik staropolski, który jest piernikiem miękkim.

      Usuń
  2. Ja piekę z tego przepisu również pierniczki, wychodzą twarde jeśli są cienkie a miękkie jeśli rozwałkujemy grubiej . My lubimy takie twarde, chrupiące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie piekłam z tego przepisu pierniczków, tylko zawsze piernik.
      Muszę wypróbować w tym roku i zrobić cienkie :).
      Dziękuję za podpowiedź.

      Usuń
  3. Polecam bo są naprawdę pyszne, ja w tym roku robię z pięciu porcji, połowa na piernik , połowa na pierniczki. Część będzie z dziurkami na choinkę. Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  4. W jakiej temp.pieczemy i ile?Piernik już przygotowany🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!Pieczemy przez ok. 20 minut w 170 stopniach. Na górze jest link do przepisu 😊.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie piekłam jeszcze takiego dojrzewającego piernka ale słyszałam że jest bardzo dobry.Odpiszę go sobie i na drugi rok go wypróbuję,bo w tym roku nie będzie mnie na święta bo wyjeżdżam na cały grudzień.Pozdrawiam serdecznie,na pewno go upiekę.Wiesława

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, jest przepyszny :)
      Serdeczności

      Usuń

Prześlij komentarz