Drożdżowy chleb owsiany


Ne ma to jak domowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty.


Drożdżowy chleb owsiany 
Czas przygotowania: 180 minut

Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm
Składniki:
  • 140 g płatków owsianych
  • 470 g gorącej wody
  • 160 ml letniego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 500 g mąki pszennej 
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych do posypania
  • 2 łyżki siemienia lnianego do posypania
  • tłuszcz do smarowania foremek
  • otręby do posypania  



Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cukier, sól i olej. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce, w której będziemy wyrabiać chleb kruszymy drożdże i dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. 
Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką lub rękoma, formy przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Keksówki powinny wypełnić się ciastem, aż do samego rantu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chlebki delikatnie malujemy wodą i posypujemy płatkami i siemieniem. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.



Komentarze

Prześlij komentarz